Een balans vinden tussen werk en vrije tijd – zo werkt het!

0 Shares
0
0
0

Nooit eerder was de balans tussen werk en privé zo’n belangrijk onderwerp als nu. Vroeger werkten mensen meer dan 12 uur per dag voor een hongerloon zonder vakbond, en dat ook nog eens 6 dagen per week. Toen veranderden de tijden steeds meer en toen al leken de 40 weken een enorme opluchting. Het werd grotendeels ingekort tot een 38,5-urige werkweek. 

Tegenwoordig werken steeds meer werknemers liever parttime, als ze het zich financieel kunnen veroorloven. Maar ondertussen wordt de balans tussen werk en privé steeds belangrijker. De extra gewonnen vrije tijd wordt gebruikt om te spelen bij Casino777 Blackjack of om een andere vrijetijdsbesteding te doen. We willen hier graag uitleggen hoe je een balans kunt bereiken tussen werk en privé.

De balans tussen werk en privé

Balans is tegenwoordig het toverwoord. Mensen willen heel graag een evenwicht vinden tussen werk en privéleven. Niemand wil leven om te werken, integendeel, mensen werken om te leven. Daar zijn echt heel goede redenen voor, want uit een onderzoek in Duitsland in 2020 door Gallup Engagement Index Germany bleek bijvoorbeeld duidelijk dat 35 procent van de ondervraagden zich absoluut opgebrand voelde. 

Dit percentage steeg het jaar daarop zelfs met nog eens 3 procent. Werknemers lijden steeds vaker aan een burn-out. Om zulke ernstige gevolgen af te wenden, is het essentieel om een balans te vinden tussen werk en privé. 

Dit geeft je de mogelijkheid om rekening te houden met je eigen behoeften en stressvolle fases te vermijden. Ondertussen heeft dit probleem ook bedrijven en vakbonden bereikt. In veel Europese landen worden maatregelen overwogen om het evenwicht tussen werk en privéleven te bevorderen.

Een verandering ligt in het verschiet

Wat vroeger normaliteit was, is vandaag sterk veranderd, vooral bij de jongere generaties. Hier hechten mensen extreem veel waarde aan familie, vrienden en vrije tijd, en houden ze zichzelf ook heel goed in de gaten. Hoewel dit een echte evenwichtsoefening is, is de jongere generatie niet erg bereid om compromissen te sluiten. 

Een Randstad Workmonitor onderzoek toonde duidelijk aan dat respondenten in 2022 extreem veel waarde hechten aan voldoende tijd voor familie en vrije tijd. Wereldwijd werden 35.000 mensen ondervraagd. 

Van hen zei 61 procent dat ze absoluut geen baan zouden accepteren die een evenwicht tussen werk en privé in de weg staat. Vooral 18- tot 34-jarigen waren deze mening toegedaan. Er bleek ook veel overeenstemming hierover te zijn in de leeftijdsgroep 55+.

De verandering in de wereld van werk

Alles lijkt af te stevenen op een situatie waarin er in de toekomst minder werktijd en meer vrije tijd zal zijn. Dat zou positief zijn voor de algemene gezondheid van elk individu. Natuurlijk lijkt het er niet op dat dit bijzonder gemakkelijk te implementeren zal zijn en het roept ook enkele vragen op. Critici zien hier een risico dat deze houding en verandering de welvaart in gevaar zou kunnen brengen. 

Maar dit alles betekent helemaal niet dat werk niet belangrijk is voor de jongere generatie. Dat blijkt ook uit een enquête van Randstad. Driekwart van de 18- tot 24-jarigen maakte duidelijk dat het geen kwestie was van niet van werk houden, maar dat het ging om de vorm van werk.

De vierdaagse werkweek op de proef gesteld

Om het gewenste evenwicht tussen werk en privéleven te bereiken, kan de vermindering van het aantal werkuren de belangrijkste factor zijn. Momenteel is de situatie zo dat dit een individuele beslissing is, die grotendeels afhangt van de financiële zekerheid en de bereidheid van de werkgever. 

In heel Europa worden echter al verschillende initiatieven getest om de wekelijkse arbeidstijd voor iedereen te verminderen. Dit is bedoeld om meer tijd te creëren voor andere aspecten van het leven.

In een proefproject in Groot-Brittannië met 3300 werknemers van 70 Britse bedrijven werken de werknemers gedurende zes maanden slechts 80 procent, d.w.z. 32 uur. Het loon blijft echter hetzelfde als bij voltijds werk. 

Ook Spanje heeft al gereageerd op de vraag naar een beter evenwicht tussen werk en privéleven door kleine en middelgrote industriële bedrijven nu een kortere werkweek aan te bieden. Deze bedrijven worden gesubsidieerd door de staat. Portugal test een vierdaagse werkweek van 35 uur in 2023.

Ook in Duitsland zijn er al bedrijven die de vierdaagse werkweek testen of al hebben ingevoerd. Er is echter nog geen landelijke aanpak zoals bijvoorbeeld in Groot-Brittannië of Spanje.

Veel voordelen dankzij de balans tussen werk en privé

Het evenwicht tussen werk en privéleven is echter niet alleen van groot belang voor de werknemers, want cijfers hebben allang duidelijk aangetoond dat deze werknemers, die veel minder vaak ziek zijn, aanzienlijk productiever en gemotiveerder zijn. Samengevat betekent dit duidelijk dat de initiatieven om de arbeidstijd te verkorten zeer positief zijn. 

Het lijkt er simpelweg op dat werknemers beter af zijn met minder werkuren, en dit geldt niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Dit verhoogt op zijn beurt de arbeidsproductiviteit. Maar er zijn ook tegengeluiden. Ze verwijzen vooral naar het feit dat de vierdaagse werkweek niet zonder problemen op alle werkterreinen kan worden ingevoerd. 

Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderdagverblijven, maar ook voor de verpleging. Hier moet hetzelfde werk in minder tijd worden gedaan, wat weer zou leiden tot een aanzienlijk hoger stressniveau. In dit geval zou natuurlijk het tegenovergestelde effect kunnen optreden.

De toekomstige wereld van werk

In het algemeen moeten toekomstige arbeidsomstandigheden zo worden ontworpen dat werknemers worden ontlast en er een gezonde hoeveelheid werk wordt gecreëerd. Hier kunnen zowel digitalisering als arbeidstijdsoevereiniteit een beslissende rol spelen. 

Dit betekent dat je werkfasen zelfstandig moet kunnen plannen. Veel start-ups laten al zeer interessante en vooral effectieve werkmodellen zien die leiden tot een echte balans tussen werk en privé. 

Hoe de balans werk-privé kan slagen

Een balans tussen werk en privé hangt onder andere af van individuele eisen en kan er daarom heel verschillend uitzien. Hier moet het individu bekijken welke factoren doorslaggevend zijn. Er zijn al gebieden waar werk en vrije tijd worden gemengd. Dit maakt een hoge mate van flexibiliteit mogelijk.

0 Shares
Ook interessant
persons hand on pink surface

Beautyproducten voor prachtige nagels

Als toeleverancier voor de beautybranche vind je verschillende beautyproducten bij nagelgroothandel.nl. Denk daarbij aan allerlei nagel-, wimper- en pedicure…