women playing volleyball inside court

Beginnen met sporten? Dit zijn 5 tips die je nodig hebt

0 Shares
0
0
0

Het is een geweldig maar ook vooral lastig besluit om te gaan beginnen met sporten. Of het nu gaat om het nemen van een sportschoolabonnement of dat je buiten gaat beginnen met hardlopen, je moet van tevoren goed voorbereid zijn. Wat wil je precies bereiken met het sporten? Gaat het om gewicht- en vetverlies of juist om het aanmaken van spieren? Wat je reden ook is, stel eerst een plan op. Om je alvast op weg te helpen zijn hier vijf waardevolle tips die jou zullen helpen om succesvol te beginnen met sporten. 

1. Stel realistische doelen

Het stellen van realistische doelen is een stap die de meeste mensen vaak overslaan. Je gaat sporten met een doel. Meestal is dit doel het verliezen van gewicht en vet. Als jij graag binnen een paar weken 10 kilo wil af te vallen dan is er een grote kans dat je dit niet gaat lukken. Als het niet lukt om je doel te halen binnen de tijd die jij had bedacht, kan het zijn dat je de motivatie verliest om te sporten. Zorg er daarom voor dat je doelen opstelt die haalbaar zijn en passen bij je huidige fitnessniveau. Houdt je voortgang bij zodat je gemotiveerd blijft. 

2. Doe je eigen onderzoek naar supplementen

Een van de meest besproken onderdelen van het sporten dat je vaak hoort in de sportschool zijn supplementen. Ze kunnen een aanvulling zijn op je dieet en trainingsroutine. Het is echter wel belangrijk om eerst grondig onderzoek te doen. Als een bepaald supplement goed werkt voor een vriend hoeft het niet te betekenen dat het supplement ook voor jou werkt. Kijk eerst goed naar de werking van het supplement en het doel wat je ermee kan bereiken. Populaire supplementen in de sportschool zijn proteïne shakes en pre-workouts. Neem eens een kijkje bij Orangefit en bekijk alle supplementen zodat je weet welk supplement het beste voor jou werkt en bij je behoeften past. 

3. Kies een activiteit die je leuk vindt

Het is belangrijk dat het sporten leuk is en blijft. Op die manier zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft. Kies daarom een fysieke activiteit of sport die je leuk vindt en past bij je persoonlijke interesses. Wil je graag spieren opbouwen samen met een vriend(in)? Probeer dan eens de sportschool bij jou in de buurt uit. Het is ook leuk om een sport te kiezen dat past bij jouw hobby. Of het nu gaat om hardlopen in het park, danslessen volgen, zwemmen of kickboksen, plezier hebben in wat je doet zal je helpen om consistent te blijven en je doelen te bereiken. 

4. Stel een trainingsplan op

Train effectief en veilig door een goed trainingsplan op te stellen. Heb je nog geen kennis over sporten? Vraag dan iemand die er verstand van heeft, zoals een personal trainer, om jou te helpen met een trainingsplan. Begin eerst met lichte oefeningen en verhoog geleidelijk de intensiteit. Zo zorg je ervoor dat je jouw spieren niet overbelast en goed voelt wat jouw lichaam aan kan. Overweeg ook om een fitnessprofessional of een personal trainer in te huren om jouw te begeleiden. Dit kan voor een langere periode zijn of juist om je te helpen starten. 

5. Luister naar je lichaam

Luister goed naar je lichaam voor, tijdens én na het sporten. Dat is misschien wel de belangrijkste tip. Het is normaal dat je spierpijn krijgt na een intense training, maar let erop dat je geen tekenen van overbelasting of blessures ervaart. Na een intense training wordt het aangeraden om een proteïne shake te nemen. Dit helpt bij het herstel van de spieren en de vermindering van de spierpijn. Deze proteïne shakes kan je vinden bij Orangefit. Neem voldoende rustdagen en vermijd overtraining. Vooral als je net begint met sporten is het belangrijk om rustig te beginnen en op te bouwen. 

0 Shares
Ook interessant