selective focus photography of white clustered flowers on left human hand

Bestaat er een paardenmiddel tegen gordelroos?

0 Shares
0
0
0

Denk je alles in je leven eindelijk op de rit te hebben, word je ineens geconfronteerd met gordelroos. O, mijn, g**. Dit was toch zo net niet waar je zin in had om mee te dealen. Een dagje hoofdpijn? Prima. Een aantal dagen aan de schijterij? Het is wat het is. Maar gordelroos? Wauw, wat is dat vervelend zeg.

In deze blog zullen we je vertellen wat deze aandoening precies inhoudt, hoe je er vanaf kan komen en, misschien wel het belangrijkste antwoord op je vragen: bestaat er ook een paardenmiddel tegen gordelroos. Met andere woorden, bestaat er een manier om er as soon as possible vanaf te komen, want eerlijk gezegd ben je er wel weer klaar mee op dit moment. Goed, lees alles rustig door en bekijk op je gemak welke stappen je zou kunnen ondernemen.

Wat is gordelroos?

We kunnen maar beter weten of we het wel over hetzelfde hebben, nietwaar? Bij deze willen we je in elk geval graag informeren over wat gordelroos precies is en hoe het kan zijn dat je hier ineens mee moet dealen.

Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus, het varicella-zoster virus. Het resulteert in een pijnlijke huiduitslag die meestal of eigenlijk altijd aan één kant van je lichaam ontstaat. Je hebt bijvoorbeeld alleen maar aan de rechterkant van je arm de rode plekjes. Die rode plekjes zullen overigens op den duur een blaasje vormen. Overigens zal je het op een donkere huid herkennen als donkere plekjes. Uiteindelijk drogen de blaasjes op (na zo’n 7 à 10 dagen) en zal je huid zichzelf langzamerhand herstellen.

Symptomen

Gordelroos is vervelend. Heel erg vervelend. De meeste mensen zullen dan ook last hebben van:

  • een branderig gevoel
  • stekende pijn
  • jeuk
  • grieperig gevoel
  • vermoeidheid
  • algemeen onwelzijn

Helaas is gordelroos wel degelijk besmettelijk. Mocht je op een bepaald moment kampen met het kwaaltje, dan kan je het varicella-zoster virus overdragen. Is degene in kwestie niet immuun (heeft hij/ zij nog nooit waterpokken gehad) dan bestaat er een kans dat de ander ook gordelroos krijgt.

Oorzaken

Gordelroos kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. In elk geval is de kans bij mensen die vroeger de waterpokken hebben gehad, aanzienlijk groot dat er ooit een keer gordelroos zal komen. Dit komt omdat het virus eigenlijk altijd in je lichaam blijft, maar hier grotendeels niets van merkt. Heb je een verminderde weerstand, dan is er in je lichaam een kansje om het virus te laten doordringen. Het resultaat? Gordelroos.

Wat te doen tegen gordelroos?

In principe gaat gordelroos vanzelf weer weg. Dit kan helaas wel weken duren en bovendien is zelfs na die weken de pijn bij sommige mensen nog niet weg. Zij ervaren op de plek waar de gordelroos heeft gezeten, nog voor een langere tijd pijn. Dit is zenuwpijn.

Echter betekent dat niet dat je niks kan doen tegen gordelroos. Manieren om de pijn te verzachten, zijn:

  • het gebruik van wondgaasjes, om zo je kleding (en huid zelf) te beschermen tegen aanraking
  • blijf uit de buurt van kleine kinderen (die nog niet de waterpokken hebben gehad), mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen
  • was altijd goed je handen, om eventuele besmetting van het virus te voorkomen
  • smeer de blaasjes in met zinkzalf of lanettezalf, dat kan het gevoel wat verzachten
  • bij veel pijn kan je een paracetamol slikken. Lees voorafgaand altijd de bijsluiter, om te kijken of dit middel wel voor jou(w situatie) geschikt is

Zo zie je maar weer, er is genoeg wat je kan doen om de klachten van gordelroos te verzachten. Maar, weet dus ook dat het vanzelf zal weggaan en dat geduld een zeer schone zaak is.

Let op! Bij gordelroos in je gezicht kan je virus-remmers krijgen. Raadpleeg in dat geval altijd een arts. Ook wanneer je op een manier pijn ervaart, een scheef gezicht hebt, niet kan. horen of nauwelijks kan zien, is dit het geval.

En dat paardenmiddel dan?

Ja, nu vraag je je natuurlijk af waar dat paardenmiddel blijft. Het is niet voor niets dat je daar naar zoekt, want och, wat is gordelroos toch vervelend. Helaas moeten we je in zekere zin teleurstellen. Er bestaat namelijk niet echt een paardenmiddel tegen deze kwaal.

Dat heeft ermee te maken dat een arts eigenlijk niet zonder reden zomaar iets aan je voor zal schrijven. Gezien de huidziekte ook ‘vanzelf’ kan verdwijnen, wordt alleen in het ergste geval een virusremmer voorgeschreven. Verder kan je het dus insmeren met de benoemde zalfjes, maar dat is slechts iets wat tijdelijk verlichting biedt. Gelukkig kan je tegen de pijn af en toe een pijnstiller nemen. En verder, tja, verder is het afwachten. De ‘uitvinder’ van gordelroos nemen wij het overigens ook niet in dank af, hoor.

FAQ

Tot slot dan nog een beknopte Q&A, zodat je daar misschien wat wijzer van wordt. Doe met de informatie wat je wil en lees het wederom lekker op je gemak door, zouden we zeggen.

Waarom heet het ‘gordelroos’?

Gordelroos wordt zo genoemd omdat de huiduitslag vaak in een ‘gordelachtig’ patroon op je lichaam verschijnt. Het woord ‘gordel’ verwijst in het specifiek naar de manier waarop de huiduitslag zich langs het lichaam lijkt te wikkelen, omdat het zich centreert aan één kant van je lichaam. Dus de naam komt voort uit de specifieke vorm en het patroon van de uitslag.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos an sich is niet besmettelijk, maar je kan wel degelijk het virus dat ten grondslag aan deze huidziekte ligt, doorgeven. Doorgeven aan kinderen die nog nooit de waterpokken hebben gehad of aan vrouwen die zwanger zijn van een kindje, wil je eigenlijk niet. De kinderen besmet je trouwens niet met gordelroos, maar in eerste instantie met de waterpokken.

Mag ik het aanraken?

Tuurlijk kan je even voelen hoe het voelt, maar je wil dit eigenlijk niet doen. Beschadig je de blaasjes door te krabben, dan kan het zijn dat je met littekens kampt. Bovendien wil je met die ‘handen’ niet nog vatbare personen besmetten.

Krijg ik littekens?

Raak je de blaasjes niet aan en laat je je huid zonder verdere aanraking herstellen? Dan is de kans maar klein dat je littekens zal krijgen. In principe zal de huid zichzelf herstellen, al kan het wel nog een lange tijd duren voordat alle ‘vlekken’ van je huid zijn verdwenen.

Helaas geen paardenmiddel dus, maar we hopen dat we je toch voldoende hebben kunnen informeren met alle vermelde informatie. Op naar een volgende blog op modieus.nl!

0 Shares