Een paardenmiddel tegen gordelroos – werkt dat eigenlijk wel?

0 Shares
0
0
0

Een Soa is niet echt iets waar je op zit te wachten. Nu kan het iedereen overkomen, soms gaat het nu eenmaal wel eens mis als je een leuke jongen of dame aan de haak slaat. Eén van de meest voorkomende soorten Soa’s is nog altijd gordelroos. Heb jij last van gordelroos dan wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf, al is het maar om niet meer zoveel jeuk te hebben. Omdat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het bestrijden van gordelroos hebben we besloten om je vandaag alles te laten zien wat je maar moet weten. Van de ziekte zelf tot aan de beste tips en tricks voor het bestrijden, na het lezen van dit artikel weet je tenminste wel wat je kunt doen!

Gordelroos – wat is het en hoe kom je er aan?

Laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is gordelroos vraag je je af? Gordelroos is de naam van de virusinfectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit is hetzelfde virus dat verantwoordelijk is voor waterpokken. Na genezing van waterpokken kan het virus jarenlang vast blijven zitten in je zenuwstelsel en later opnieuw terugkomen als gordelroos. Dit resulteert in een pijnlijke uitslag die meestal verschijnt in een band of een klein gebied aan één kant van het lichaam en vaak gepaard gaat met jeuk, tintelingen of een branderig gevoel.

Om gordelroos te krijgen, moet je in het verleden waterpokken hebben gehad. Het virus kan reactiveren door onbeschermde tekst, net als andere soorten soa’s. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, het virus kan namelijk ook weer geactiveerd worden door een verzwakt immuunsysteem of door bepaalde medische aandoeningen. Van groot belang om te weten is dat niet besmettelijk is zoals waterpokken, maar het varicella-zostervirus kan zich wel verspreiden onder mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad of het varicellavaccin hebben gekregen. Het is wel weer besmettelijk wanneer je met iemand naar bed gaat. Dit heeft te maken met het mixen van lichaamssappen. Dit klinkt wellicht wat vies, maar we kunnen het helaas niet romantischer maken.  

Dé tips voor het voorkomen van gordelroos

Misschien dat je zelf geen gordelroos hebt maar dat je iemand kent die het heeft. Als dit zo is dan weet je waarschijnlijk wel dat je het liefst wilt voorkomen dat je het ooit krijgt. Er zijn een aantal makkelijke tips die wij je mee kunnen geven ter voorkoming van deze vervelende ziekte:

Neem de vaccinatie

De beste manier om gordelroos te voorkomen is door vaccinatie. Het gordelroosvaccin, bekend als Shingrix, wordt aanbevolen voor volwassenen van 50 jaar en ouder. Dit geldt zelfs als deze groep eerder gordelroos heeft gehad of het oudere Zostavax-vaccin heeft gekregen. Raadpleeg je zorgverlener om te bepalen of het vaccin geschikt is voor jou. Er zitten maar weinig bijwerkingen aan, maar even overleggen met je arts is natuurlijk altijd een goed idee. Er bestaat namelijk een kleine kans dat jij tot de groep behoort die het vaccin beter kan overslaan.

Versterk je immuunsysteem

De volgende tip is om aan de slag te gaan om je immuunsysteem aan te sterken. Het behoud van een gezond immuunsysteem kan helpen om het risico op gordelroos te verminderen. Kies daarom altijd voor een evenwichtig dieet, zorg ervoor dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet en geef stressbeheersing eens een kans. Ook is het een goed idee om je slaap te bevorderen. We weten namelijk dat goede slaap in staat is om de afweer van je lichaam te verbeteren.

Denk aan je hygiëne

Was regelmatig je handen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je actieve gordelroos hebt om te voorkomen dat je anderen besmet die geen waterpokken of vaccin hebben gehad. Het is een klein ding wat je kunt doen om anderen te beschermen. Daar komt bij dat je ook gelijk minder kans hebt om zelf ziek te worden. Door je handen goed te wassen zal je namelijk ook minder snel last krijgen van verkoudheid of van een griepje. Zie het dan ook echt als een win-win situatie.

Vermijd contact met zwangere vrouwen of baby’s

Als je gordelroos hebt, is het cruciaal om nauw contact te vermijden met zwangere vrouwen die geen waterpokken of vaccin hebben gehad en met baby’s jonger dan één jaar. Het virus kan ernstige risico’s voor hen opleveren. Door een beetje afstand te houden en door je tijdens je besmettelijke periode af te zonderen lever je geen gevaar voor andere mensen. Daar komt bij dat je je best wel beroerd kunt voelen, waardoor je misschien toch wel het liefste thuis op de bank ligt.

Paardenmelk bij gordelroos – hét wondermedicijn

Ja, je hebt het goed gelezen, er zijn steeds meer mensen die zweren bij paardenmelk als medicijn tegen gordelroos. Eigenlijk is dit nog helemaal niet zo’n heel gek idee. Paardenmelk staat namelijk bekend om de unieke samenstelling van eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit middel wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Sommige mensen beweren dat het drinken van paardenmelk of het gebruik van crèmes op basis van paardenmelk de uitslag kan verzachten en de genezing kan bevorderen. Het wetenschappelijk bewijs voor deze bewering is weliswaar beperkt, maar er zijn veel mensen die er baat bij lijken te hebben. Je zou het altijd eens kunnen proberen om te bezien of jij tot de groep behoort die er goed op reageert.

Ga eens langs bij de huisarts

Mocht je op dit moment last hebben van klachten die lijken op gordelroos dan is het een goed idee om eens bij je huisarts langs te gaan. Deze kan aan de hand van een kort testje namelijk bekijken of het inderdaad gordelroos is. Het kan namelijk ook gewoon iets anders zijn, iets waar je een heel andere behandeling voor nodig hebt. Door voor de zekerheid even polshoogte te nemen via je huisarts over je klachten is de kans het grootst dat je er zo snel mogelijk weer vanaf kunt komen.

0 Shares
Ook interessant