white ceramic bowl with pasta and red tomato on brown wooden table

Hoeveel gram spaghetti per persoon?

0 Shares
0
0
0

Die lange slierten doen ons vaak denken aan het romantische moment van Lady en de Vagebond hebben in het restaurant, waar Vagebond haar naar toe meeneemt in de film. Het is een romantisch wegzwijmelmoment wat genoeg mensen in het echt al hebben proberen na te doen. Is het niet voor een grappig spelletje, dan is het wel om de romance tussen twee mensen te bevestigen.

We denken dat je nu wel weet waar we het over hebben, maar voor degene die dat nog niet doen: het gaat over het naar binnen slurpen van een spaghettisliert totdat de lippen aan weerszijden van de sliert elkaar kruisen. Maar goed, om zo’n diner met romantische toon te organiseren, moet je wel goed voorbereid zijn. Afgezien van de aankleding van de ruimte, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel gram spaghetti je per persoon nodig hebt. Well, het antwoord lees je in deze blog.

Gemiddelde portiegrootte

Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 100 tot 125 gram ongekookte spaghetti per persoon te gebruiken. Qua gekookte spaghetti komt dat ongeveer neer op 4 tot 5 opscheplepels.

Nu heb je inderdaad al een antwoord op je vraag, maar toch vragen we je nog even om verder te lezen. Deze hoeveelheden zijn misschien wel een goede richtlijnen, maar zal zeker variëren op basis van individuele voorkeuren en eetgewoonten. Met andere woorden, we zijn er nog niet.

Factoren om te overwegen

Dat brengt ons bij een aantal factoren die je eigenlijk wel dient te overwegen bij het koken. We hebben deze voor je op een rijtje gezet, lees:

 • Dieetbeperkingen
  Als je te maken hebt met dieetbeperkingen, zoals een glutenvrij dieet, kan het zijn dat je minder spaghetti per persoon nodig hebt. Maar goed, als je ervoor kiest om glutenvrije pasta te serveren in plaats van het alleen op te lossen met de ingrediënten die je al hebt, maakt het natuurlijk niet uit.
 • Eetlust
  Mensen met een grotere eetlust zullen waarschijnlijk meer spaghetti willen eten dan mensen met een kleinere eetlust. Als je weet dat je gasten flinke eters zijn, is het verstandig om iets meer spaghetti te koken. Bij sommigen wordt er wel gesproken over een hoeveelheid tot 150 gram per persoon. En oh ja, vergeet dan ook niet om meer saus te maken. Het moet wel in verhouding zijn.
  Aan de andere kant staat overigens de andere groep mensen, degene die minder eten dan gemiddeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (jonge) kinderen. Hen wil je het liefst zo’n 80 gram spaghetti serveren.
 • Bijgerecht
  Wellicht heb je een heel diner gepland met tientallen gerechten en/ of bestaat je saus uit ontzettend veel groenten is het rijkelijk gevuld met vlees. In die gevallen wil je wellicht wat minder spaghetti koken dan gebruikelijk. Het is lekkerder om extra bij te koken als het te weinig is, dan dat je straks met een hele klont spaghetti blijft zitten.

En zo zie je maar weer dat een gemiddelde portiegrootte ‘gemiddeld’ is en door heel veel factoren kan worden beïnvloed. Just saying…

Tips voor het serveren

En tot slot, tot slot willen we je nog van informatie voorzien over het serveren van spaghetti. Allereerst is het zo dat je de spaghetti al dente wil koken. Dat betekent dat je het niet te lang of te kort kookt, om er voor te zorgen dat de pasta stevig en veerkrachtig is, maar niet te hard of te zacht. Meestal staat op de verpakking wel aangegeven wat de perfecte kooktijd betreft.

De tweede tip die we willen geven, is dat je een tang of vork moet gebruiken om de spaghetti mooi op te scheppen zonder te veel klonters te vormen. Over dat klonteren gesproken: wist je dat je met een beetje olijfolie na het afgieten de pasta doet voorkomen van plakken/ kleven? Super fijn én simpel gedaan.

Tot slot zouden we je graag willen aanraden om een rijkelijk gevulde saus te maken. Want, inderdaad, spaghetti is lekker, maar het wordt pas fantastisch als je er heerlijke saus bij hebt. Top het af met heerlijke kruiden en geraspte kaas, en je hebt het maaltje van de eeuw gecreëerd. Een recept voor zo’n saus vind je trouwens gewoon op het internet, waar je dit antwoord op je vraag ook hebt gevonden.

Conclusie

Hoewel er geen exacte wetenschap is als het gaat om het bepalen van de hoeveelheid spaghetti per persoon, zijn er wel enkele richtlijnen die je kunt volgen. Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 100 tot 125 gram ongekookte spaghetti per persoon te gebruiken, maar je kunt deze hoeveelheid aanpassen op basis van individuele voorkeuren en eetgewoonten. Met deze tips kun je de perfecte hoeveelheid spaghetti bereiden voor een heerlijke en bevredigende maaltijd. Buon appetito!

0 Shares