Vaseline tegen wallen: werkt het?

0 Shares
0
0
0

Wallen onder de ogen zijn een veelvoorkomend probleem. Hoewel het niet levensbedreigend is, laat het je er zeker vermoeider of ouder uit zien, dan je daadwerkelijk bent. Er zijn tal van middelen op de markt die beweren wallen te verminderen, maar een opvallende keuze is vaseline.

Hoewel het misschien niet voor de hand ligt om een ​​petroleum gebaseerd product te gebruiken op de delicate huid rond de ogen, beweren sommigen stellig dat het werkt. In deze blog gaan we dieper in op de vraag of vaseline tegen wallen werkt en wat de wetenschap erachter zegt.

Het antwoord op je vraag is…

Nee. Althans, het is maar wie je wilt geloven.

Er zijn verschillende claims over de effectiviteit van vaseline tegen wallen. Sommige mensen beweren dat het regelmatig aanbrengen van vaseline onder de ogen de zwelling vermindert en de donkere schaduw vermindert. Anderen beweren echter dat het geen verschil maakt en eerder averechts werkt.

Wetenschap

Om te kunnen uitleggen waarom de werking van vaseline juist een averechts effect oplevert, moet je begrijpen wat wallen zijn.

Wallen onder de ogen zijn gezwollen gebieden onder de ogen die vaak gepaard gaan met een donkere schaduw. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, leeftijd, slaapgebrek, stress en allergieën. Wallen zijn overigens niet meer dan ‘tijdelijke’ ophopingen. Het gaat vaak om een ophoping van vocht of vet dat vanaf de oogbal naar beneden is gezakt.

Vaseline werkt niet

Vaseline is een product dat hydrateert en de huid verzacht. En precies daar gaat het eigenlijk niet goed. Omdat wallen al vochtophopingen zijn, wil je niet nog meer daar aan toevoegen. Vaseline hydrateert en houdt de wallen dus in stand.

Om wallen te voorkomen, zou je wel vaseline kunnen smeren, maar hierover zijn de meningen verdeelt. Volgens de ene zou je niet een dergelijk product op de dunne huid onder je oog willen smeren en volgens de ander werkt het als wondermiddel. De vaseline laag is eigenlijk een soort beschermingslaag voor de huid. Perfect voor bijvoorbeeld droge ellebogen of iets dergelijks.

Sommige mensen beweren dat het regelmatig aanbrengen van vaseline onder de ogen wel de donkere schaduw vermindert. Echter beweren anderen beweren dat het geen verschil maakt en dat het zelfs kan leiden tot verstopte poriën en acne.

Alternatieve behandelingen voor wallen

Hoewel vaseline een populaire optie is voor het verminderen van wallen onder de ogen, zijn er ook andere behandelingen beschikbaar. Sommige van deze behandelingen zijn:

  1. Voldoende slaap krijgen: Probeer elke nacht minimaal 7-8 uur te slapen om ervoor te zorgen dat je lichaam en huid voldoende rust krijgen.
  2. Hydrateer: Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om de ophoping van vocht onder je ogen te verminderen.
  3. Gezond dieet: Een dieet rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen kan helpen bij het verminderen van wallen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, spruitjes en paprika’s.
  4. Koud kompres: Plaats een koud kompres op je ogen om de bloedvaten te vernauwen en de zwelling te verminderen. Zorg er wel voor dat je het compres beschermd met iets van een theedoek. De huid onder je ogen is erg fragiel en dat wil je niet beschadigen.
  5. Theezakjes: Leg koude theezakjes op je ogen. De cafeïne in thee kan helpen om de bloedvaten te vernauwen en de zwelling te verminderen. Het beeld van komkommerschijfjes op je ogen zou overigens ook moeten helpen.
  6. Cosmetische behandelingen: Als wallen blijven bestaan, kan een behandeling met fillers, botox of lasertherapie een optie zijn om de zwelling te verminderen. Bespreek dit met een dermatoloog of esthetisch arts. We raden aan hier pas op latere leeftijd aan te beginnen.

Wallen zullen in de meeste gevallen snel en vanzelf verdwijnen. Met geduld zal je dus al een eind komen. Je hoeft er niet speciaal zoiets als een kompres voor aan te schaffen.

Multifunctionele werking van vaseline

We hebben dus begrepen dat vaseline helpt de huid te hydrateren en dat het de huid verzacht, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Vaseline is bijvoorbeeld en beschermer tegen wind en kou. Het vormt een beschermende laag op je huid en houdt direct contact met wind en kou tegen. Mocht je een eind moeten fietsen bij min zoveel graden, dan kan je wellicht wat vaseline op je gezicht smeren. Je huid droogt niet uit en je gezicht is veilig. Droge, gebarsten lippen zijn voor jou verleden tijd.

Maar vaseline werkt bijvoorbeeld ook als middeltje tegen schurende benen. Het zorgt ervoor dat de dijbenen makkelijk langs elkaar heen glijden. Het enige nadeel ervan is, is dat vaseline op een zeker moment in de huid is getrokken. Je zal het potje vaseline dus wel in je tas moeten meedragen.

Hoe vaak is het niet voorgekomen dat je nagelriemen scheuren, breken en uitdrogen? Precies, vaak genoeg. Met vaseline kan je je nagelriemen hydrateren en verzachten. Breng een kleine hoeveelheid aan op je nagelriemen en masseer het zachtjes in.

Let op: Hoewel vaseline over het algemeen veilig is om te gebruiken, kan het soms huidirritatie veroorzaken. Als je merkt dat je huid geïrriteerd raakt na het gebruik van vaseline, stop dan met het gebruik ervan en raadpleeg een arts als de irritatie aanhoudt. Je hoeft ook niet vreemd op te kijken als het (overmatig) gebruik van vaseline leidt tot verstopte poriën. Stop in dat geval ook tijdig met het gebruik ervan.

Conclusie

Hoewel sommige mensen beweren dat vaseline een effectieve behandeling is tegen wallen onder de ogen, is er geen wetenschappelijk bewijs om deze claim te ondersteunen. Hoewel het aanbrengen van vaseline op de huid helpt de huid gehydrateerd te houden, zal het niet de onderliggende oorzaak van wallen verhelpen. Als je last hebt van wallen en deze wilt verminderen, zijn er alternatieve behandelingen beschikbaar. Denk aan het gebruik van een koud kompres, theezakjes en natuurlijk voldoende slaap en het volgen van een gezond dieet.

0 Shares
Ook interessant
assorted-color clothes lot hanging on wooden wall rack

Duurzame mode 

Mode is altijd in beweging. Trends komen en gaan, seizoenen veranderen, en de behoefte aan nieuwe kleding lijkt…