Inkt uit kleding verwijderen

0 Shares
0
0
0

Help! Mijn kind heeft op school inkt in zijn kleding gekregen. Wat moet ik doen?

Geen paniek, in deze blog geven we je verschillende huis-tuin-en-keuken oplossingen waarop je inkt kan verwijderen uit kleding. Het is niet heel gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. In ieder geval een eerste tip: wacht niet te lang met het behandelen van de stof.

Plaats van het ‘ongeval’

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet thuis bent en de vlek daarom niet meteen kunt behandelen. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, mits je de volgende adviezen opvolgt:

  • Niet wrijven: wrijven is absoluut iets dat je juist niet moet doen. Het verspreidt de vlek nog meer en daardoor is het moeilijker om het eruit te krijgen. Wat je wel kan doen is deppen. Hierbij haal je het meeste inkt al weg, wat weer scheelt bij de echte behandeling.
  • Bekijk de schade: het kan ook zijn dat een kledingstuk of een tas raakt besmeurd met inkt door een lekkende pen. In dit geval is het aan te raden alles uit de tas te halen en de kant in een plastic zak mee naar huis te nemen. Misschien wat meer werkt, maar het voorkomt nog meer schade.

Inkt verwijderen

Wanneer je thuis bent aangekomen, is het zaak de vlek meteen te behandelen. Een tip vooraf: ga niet te heet wassen (en drogen). Mocht de vlek nog niet helemaal zijn verdwenen, dan leidt de hitte ertoe dat de inkt zich nog verder in de stof bijt.

Er volgt nu een lijst met manieren waarop jij je inktvlek effectief kan behandelen.

Melk

Melk is een eenvoudige en goedkope manier om inkt uit kleding te verwijderen. Week de bevlekte plek in melk voor minstens een uur en was vervolgens de kleding op de normale manier. Karnemelk zou hier ook voor kunnen gebruikt worden.

Citroensap

Een tweede manier is het gebruik van citroensap. Breng wat citroensap aan op de bevlekte plek en laat het een paar minuten intrekken voordat je de kleding wast op de normale manier. Let op: dit werkt alleen wanneer je er direct bij bent en de inkt nog ‘vochtig’ is.

Zuiveringszout

Misschien heb je dit niet in huis, maar het is toch zeker een werkend middel. Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng deze aan op de bevlekte plek. Nadat de pasta is afgedroogd, schraap je het er voorzichtig vanaf. Daarna was je het kledingstuk op gebruikelijke wijze.

Spiritus

Klinkt spannend en dat is het ook wel een beetje. Voordat je ermee aan de slag gaat, is het raadzaam om op een doekje de kleurechtheid te controleren. Dit zegt iets over of het de kleur van het kledingstuk zal aantasten.

Mocht er niks aan de hand zijn, dan kan je aan de slag. Dep met een doekje gedoopt in spiritus op de inkt. Dit doe je van buiten naar binnen. Daarna was je het textiel in de wasmachine.

Azijn

Met een mix van azijn, afwasmiddel en water zorg jij ervoor dat de inktvlek uit kleding wordt verwijderd. Dep het mengsel op de vlek en laat het even intrekken, voordat je het kledingstuk op de gebruikelijke manier uitwast.

Alcohol

Naast melk een veelgebruikt middel. Door het bevlekte kledingstuk voor een langere periode te laten weken in alcohol, verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon. De combinatie van melk met alcohol is overigens nóg effectiever. Laat het eerst weken in melk en daarna nog in alcohol. Waarschijnlijk kan je het kledingstuk weer aan waarbij het lijkt alsof er niets is gebeurt.

Aardappelen

Aardappelen kunnen effectief zijn bij het verwijderen van inktvlekken. Snijd een rauwe aardappel doormidden en wrijf zachtjes over de bevlekte plek. Laat het sap enkele minuten intrekken en stop de kleding vervolgens in de wasmachine.

Waardoor komt inkt in kleding?

Er zijn verschillende veelvoorkomende manieren waarop inkt in kleding kan komen. Wees je hiervan bewust en wellicht kan je toekomstige vlekken wel voorkomen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Lekkende pennen of markers: Wanneer een pen of marker lekt, zal de inkt zich verspreiden en hechten aan de kleding.
  2. Onbedoelde aanraking: Soms kan inkt op kleding terechtkomen wanneer iemand per ongeluk zijn hand tegen een inktbron aan houdt en vervolgens de kleding aanraakt. Of, op scholen, kleine kinderen die met een pen zonder dop voor zich uitlopen.
  3. Verkeerd wassen: Als iemand per ongeluk een pen of marker in zijn zak laat zitten en deze tijdens het wassen openbreekt, kan de inkt zich verspreiden en zich hechten aan andere kledingstukken in de was.
  4. Verven: Soms kan inkt op kleding terechtkomen tijdens het verven van stoffen.
  5. Ongevallen op het werk: Mensen die in beroepen werken waarbij ze veel met inkt of printers werken, zoals grafische ontwerpers, kunnen per ongeluk inkt op hun kleding krijgen tijdens het werk. Maar vaak zal je zien dat ze speciale werkkleding hebben en dit daarom geen probleem is.

Vraag en antwoord:

Kan ik alles veilig gebruiken?

Hoewel deze huishoudelijke middelen over het algemeen als veilig worden beschouwd, kan het effect op verschillende soorten stoffen variëren. Het is daarom aanbevolen om deze methoden eerst uit te testen op een kleine, onopvallende plek van de kleding voordat je het gebruikt op de gehele vlek.

Zijn deze huishoudelijke middelen geschikt voor alle soorten inktvlekken?

Deze methoden werken het best op inktvlekken die nog vers zijn. Voor hardnekkige of oudere vlekken kan het nodig zijn om meerdere keren te herhalen voordat de vlek volledig is verdwenen. En onthoud: het verwijderen van inktvlekken is helaas niet altijd volledig succesvol is.

Conclusie

Inktvlekken kunnen vervelend zijn, maar met deze effectieve huishoudelijke middelen, hoef je je geen zorgen meer te maken. Probeer deze methoden uit en ontdek welke het beste werkt voor jouw kleding en de soort inktvlekken die je hebt.

0 Shares
Ook interessant