Rits kapot? Zo kan je het repareren

0 Shares
0
0
0

Een kapotte rits is met name gewoon erg vervelend. Mocht het bijvoorbeeld om je gulp gaan, dan hoor je waarschijnlijk al de hele dag ‘je paard loopt weg‘ (= je gulp staat open).

Gelukkig hoef je niet gelijk het hele kledingstuk of de accessoire weg te gooien. Een rits is relatief makkelijk zelf te maken. In deze blog zullen we 6 manieren bespreken waarop je zelf een rits kunt vervangen. Of het nu gaat om een jas, een broek of een tas, deze methoden helpen je om je kapotte rits te vervangen en je spullen weer in gebruik te nemen.

Waarom gaat mijn rits kapot?

Een rits bestaat uit twee lange stroken van tanden, die aan elkaar kunnen worden gekoppeld door een trekker. De tanden passen precies in elkaar waarmee de rits goed kan worden gesloten. Als je de trekker naar beneden haalt, zal de rits zich weer openen.

Er zijn verschillende redenen waarom een rits kapot kan gaan. Soms is de trekker, dat ding waar je de rits mee open en dichtdoet, beschadigd en kan deze niet meer goed vasthaken aan de tanden. Andere keren kan een van de tanden beschadigd of verbogen zijn, waardoor de rits niet meer goed sluit. Ook kan het zijn dat de ritsstop niet meer goed werkt, met als gevolg dat de rits helemaal niet meer open of dicht kan.

Benodigdheden

Afhankelijk van de methode waar je voor kiest, zijn dit de benodigdheden die je nodig zal hebben bij het repareren van je rits. Denk aan:

  • Nieuwe rits
  • Tang
  • Ritsvervanger
  • Tornmesje

Methode 1: Vervang de trekker

Als alleen de trekker van de rits kapot is, kan deze vervangen worden zonder de hele rits te vervangen. Hier is hoe je dat doet:

  1. Gebruik een tang om de trekker van de rits af te knippen. Dit kan ook om tijdig de ritsstop te verwijderen. In dat geval trek je de trekker er zo vanaf. Let er wel op dat je deze hierna weer vast maakt.
  2. Schuif de nieuwe trekker over de rits.
  3. Gebruik de tang om de nieuwe trekker op zijn plaats te knijpen. Je zorgt ervoor dat de trekker niet te los, maar ook zeker niet te strak wordt getrokken. Een te losse trekker zal er vanaf vallen, een te strakke zal je niet kunnen bewegen.

Methode 2: Vervang de ritsstop

Als de ritsstop kapot is, dan zal je waarschijnlijk tegen het probleem aanlopen dat de rits niet meer dicht kan. Hier lees je hoe je de ritsstop vervangt:

  1. Verwijder de oude ritsstop met een tang.
  2. Schuif de rits open tot aan de plaats waar de ritsstop was.
  3. Plaats de nieuwe ritsstop op zijn plaats en knijp deze vast met de tang.

Methode 3: Vervang de gehele rits

Als de rits zelf total loss is, dan moet deze helemaal vervangen worden. Eigenlijk is dit een soort laatste redmiddel om het kledingstuk of de accessoire toch nog van zijn ondergang te kunnen redden.

  1. Verwijder de oude rits met een tornmesje.
  2. Meet de lengte van de oude rits op en koop een nieuwe rits die dezelfde lengte heeft en garen in de juiste kleur. (Het kan handig zijn om dit al voorafgaand aan stap 1 te doen)
  3. Speld de nieuwe rits op zijn plaats en naai hem vast met de naaimachine of met naald en draad.

Methode 4: Gebruik een tang om de rits te repareren

Als de rits niet helemaal kapot is, maar gewoon niet meer soepel werkt, kan deze gerepareerd worden met een tang. Waarschijnlijk zit het probleem in de tanden van de rits, die zijn verbogen. Hier lees je hoe je dat doet:

  1. Schuif de rits open en gebruik de tang om elke afzonderlijke tand op zijn plaats te knijpen.
  2. Ga door tot je alle tanden hebt geknepen en de rits weer soepel werkt.

Het is wellicht een monnikenwerkje, maar je krijgt er veel voor terug.

Methode 5: Naai de rits vast

Soms ontstaat er (door slijtage) een gat tussen de rits en de stof. In dit geval is het probleem makkelijk te verhelpen door naaien.

  1. Speld de rits op zijn plaats met speltjes Let erop dat de slijtage niet meer te zien is na het naaien.
  2. Naai de rits vast met kleine steken langs de rand van de rits. Met een naaimachine zal je het meest strakke resultaat krijgen. Je wilt dat de rits recht en strak wordt gemonteerd.
  3. Zorg ervoor dat de rits soepel blijft werken terwijl je hem vastnaait. Je kan tijdens het naaien door dit prima controleren.

Methode 6: Gebruik een ritsvervanger

Als je geen ervaring hebt met het vervangen van ritsen of als je geen naaimachine hebt, kan je een ritsvervanger kopen. Een ritsvervanger is een plastic apparaat dat je over de kapotte rits kunt schuiven. Je kan de rits sluiten, zonder hem helemaal te vervangen.

Een algemene tip: oefen eerst op een oude rits voordat je begint met het vervangen van een rits. Misschien heb je nog wel ergens een versleten kledingstuk, die je toch niet meer gaat gebruiken. Mocht je niet houden van naald en draad, dan zal je toch echt iemand anders moeten vragen. We raden namelijk af om iets als superlijm te gebruiken. Dit kan de rits beschadigen en ervoor zorgen dat hij nog sneller kapot gaat.

Om te voorkomen dat je rits kapot gaat, kan je hem regelmatig insmeren met een beetje wax of zeep. Gebruik de rits niet te hardhandig en overbelast deze niet.

Conclusie

Een kapotte rits kan erg vervelend zijn, maar gelukkig kan je hem vaak zelf repareren. Door de trekker of ritsstop te vervangen, de rits vast te naaien of de rits te repareren met behulp van een tang of ritsvervanger, kan je de rits weer soepel laten werken. Vergeet niet om altijd de juiste gereedschappen te gebruiken en om eerst te oefenen op een oude rits voordat je begint met het vervangen van een rits.

0 Shares
Ook interessant