person cutting vegetables with knife

Kan je een zelfgemaakte maaltijd invriezen?

0 Shares
0
0
0

Het bereiden van een zelfgemaakte maaltijd geeft je de mogelijkheid om gezonde en heerlijke gerechten op tafel te zetten. Je kan ervoor zorgen dat je maaltijd de juiste ingrediënten bevat als je bijvoorbeeld te maken hebt met intoleranties of allergieën. Voor sommige mensen is koken een hobby en doen ze dit graag voor zichzelf en anderen. Voor andere mensen is het elke dag een verplichte taak. Een van de lastigste aspecten bij koken is het inschatten van de hoeveelheid die je maakt. Vooral als je kookt voor één persoon is het lastig om ook de juiste portie te maken. Het komt daarom vaak voor dat je teveel hebt gekookt. Een mooie oplossing is om de restjes te bewaren en de volgende dag op te eten. Kan je de restjes niet de volgende dag al opeten? Dan zou je ze ook kunnen invriezen. Zo kan je in één keer een grote maaltijd koken zodat je de volgende dag niet meer hoeft te koken. Maar kan je eigenlijk wel een zelfgemaakte maaltijd invriezen?

Maaltijden die je kan invriezen

Het goede nieuws is dat veel zelfgemaakte maaltijden uitstekend kunnen worden ingevroren voor later gebruik. Maaltijden zoals stoofschotels, soepen, pastasauzen, curry’s, en zelfs gebakken lasagne en moussaka recepten zijn allemaal geschikt voor invriezen. Het belangrijkste is om maaltijden te kiezen die goed bestand zijn tegen bevriezing en ontdooien, en die hun smaak en textuur behouden wanneer ze worden opgewarmd. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de pastasaus gescheiden houdt van je spaghetti zodat je makkelijk de saus kan invriezen voor twee weken en daarna weer kan opwarmen. Zo blijft je maaltijd extra lekker. 

Voordelen van het invriezen

Het invriezen van je zelfgemaakte maaltijden brengt veel voordelen met zich mee. Het bespaart je veel tijd en moeite op drukke dagen. Na een lange werkdag kan je een gezonde maaltijd ontdooien en opwarmen zonder dat je hoeft te koken. Ook helpt het om voedselverspilling te voorkomen, omdat je restjes gemakkelijk kunt bewaren voor later gebruik in plaats van ze weg te gooien. Door in één keer een grote maaltijd te koken kan je ook besparen op ingrediënten. Het komt namelijk vaak voor dat sommige ingrediënten alleen te koop zijn in grotere verpakking. Denk bijvoorbeeld aan verse kruiden zoals basilicum of koriander. Hierdoor kan je geld besparen op ingrediënten en ze gebruiken voordat ze bederven. 

Creatieve recept ideeën voor ingevroren maaltijden

Als het gaat om het invriezen van maaltijden, zijn de mogelijkheden eindeloos. Probeer bijvoorbeeld een grote batch chili of curry te maken en deze in individuele porties in te vriezen voor snelle en gemakkelijke maaltijden. Het enige wat je nog hoeft te doen is het koken van de rijst en het opwarmen van de curry of chili. Je kan ook een dubbele portie lasagne of moussaka maken en de helft voor een later tijdstip invriezen. Daarnaast is het mogelijk om de restjes te gebruiken om hartige taarten, ovenschotels of zelfs gevulde groenten te maken die perfect geschikt zijn om in te vriezen en later te genieten.

Hoe lang blijven zelfgemaakte maaltijden goed in de vriezer?

Veel zelfgemaakte maaltijden kunnen dus goed ingevroren worden. Het is wel belangrijk om te weten hoelang ze veilig kunnen worden bewaard. Je kan vaak aan het gerecht zelf niet zien of het bedorven is en kom je er pas achter na het ontdooien. Over het algemeen blijven de meeste maaltijden één tot drie maanden goed in de vriezer, afhankelijk van het type gerecht en de manier waarop het is verpakt. Een half brood kan je bijvoorbeeld maar een maand bewaren in de vriezer terwijl je pastasaus bijna drie maanden kan bewaren. Zorg er in ieder geval voor dat je de maaltijden goed laat afkoelen voordat je ze invriest. Gebruik luchtdichte containers of diepvrieszakken om je gerechten zo vers mogelijk te houden. 

0 Shares
Ook interessant