abstract blur bubble clean
Photo by Pixabay on Pexels.com

Beste Waterafstotende spray (Beoordeeld in 2023)

0 Shares
0
0
0

Best beoordeelde Waterafstotende spray – onze nummer 1 van 2023

Het merk Texguard levert wat ons betreft de beste waterafstotende spray. Het stoot niet alleen wat af, nee, je textiel is ook beschermd tegen olie en vermaning van (vettige) vlekken. Je betaalt wat, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen. De investering is het dubbel en dwars waard, want al het textiel blijft langer dan ooit goed.

Introductie

Een goede waterafstotende spray kan het verschil maken. ‘Het verschil in wat precies?’, horen we je denken. Nou, het verschil in of je je favoriete sneakers, een geliefde handtas, een prachtig tapijt of zelfs sommige soorten buitenkleding langer goed kan houden. De sprays zeggen namelijk vocht (en vuil) op afstand te houden. Je verlengt de levensduur van je spullen en houdt ze er als nieuw uitziend met dit geweldige product.

In dit artikel duiken we in de wereld van waterafstotende sprays. Deze sprays zijn bijzonder, gezien ze het hebben gehaald tot de vijf beste in hun straatje. Benieuwd geraakt? Lees dan gauw verder om te ontdekken om welke producten het gaat. Voordat je hier aan begint, is het wellicht handig om te bepalen waar je eigenlijk naar zoekt. Je vindt het antwoord hierop in onze kooptips, die je ook zal lezen voordat je bij de vijf beste producten belandt. In de veelgestelde vragen, waarmee dit artikel tot zijn einde komt, zullen laatste onzekerheden worden weggenomen en vragen worden beantwoord.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Waterafstotende spray

Belangrijke dingen op om te letten bij de aanschaf van een goede waterafstotende spray, lees je hier. Je creëert nu een eigen beeld over het product en laat je niet per se door ons schrijven beïnvloeden. Read and learn, we would say!

 • Ondergrond en materiaal
  Kies een waterafstotende spray die geschikt is voor het specifieke materiaal dat je wil behandelen. Soms is de ene spray wel geschikt voor het inspuiten van schoenen, maar niet voor het impregneren van markiezen of je tent (die achteraf gezien toch niet waterdicht bleek)
 • Duurzaamheid
  Sommige sprays bieden langdurige bescherming die meerdere maanden meegaat, terwijl andere vaker moeten worden aangebracht. De ene spray moet opnieuw worden aangebracht na het wassen, de ander zal zonder zorgen blijven zitten.
 • Ademend vermogen
  Als je materialen behandelt die moeten kunnen ademen, zoals schoenen of kleding, kies dan een waterafstotende spray die het ademend vermogen van het materiaal niet aantast. Natuurlijk moet dat ademende vermogen dan niet leiden tot het toch weer ‘lek’ raken van het materiaal.
 • Milieuvriendelijkheid:
  Indien milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, zoek dan naar waterafstotende sprays die op waterbasis zijn of die biologisch afbreekbare ingrediënten bevatten.
 • Testen
  Voordat je de spray op een groot oppervlak aanbrengt, test je deze op een klein, onopvallend deel van het materiaal om te zien hoe het reageert en of het gewenste effect wordt bereikt. Dat een spray zogenaamd overal geschikt voor schijnt te zijn, blijkt in sommige gevallen toch vies tegen te vallen.

5 Beste Producten

#1 Texguard Textile Protector – Waterafstotende Spray – 400 ml

Prijs: €32,55

+ kleurloze spray
+ beschermd stoffen tegen water, olie en vermenging van vettige vlekken
– geur is niet iedereens favoriet
– aan de prijzige kant

Een product dat textiel beschermd tegen vocht en vuil, dat is precies wat deze spray moet voorstellen. Gelukkig voor jou heeft de spray ook daadwerkelijk een dergelijke werking. Hoewel het zeker niet gaat om het meest goedkope product, zal je wel degelijk vooruit komen. Het dringt namelijk diep door tot het weefsel van het materiaal. Dat zorgt ervoor dat het niet alleen een laagje óp de stof is, dat makkelijk kan worden beschadigt. Water, olie en zelfs alle andere soorten vlekken zullen het textiel niet binnendringen.

De Texguard Textile Protector – Waterafstotende Spray – 400 ml breng je met gemak aan en levert je ontzettend veel op. Zo kan je met gerust je mooie bank beschermen tegen het ‘ongeluk’ van die kleine koters van je. Mocht het zo zijn dat er per ongeluk toch wat ranja op de bank wordt gemorst, dan zal je versteld staan van het feit dat de spray op de bank blijft liggen, in plaats van in het textiel trekt. Overigens kan je naast je bank er ook kleding, schoenen en meer stoffige oppervlakten mee beschermen. Lees: het middel is geschikt voor katoen, fluweel, suède leer en chintz. Je mooie leren bank zal je dus echt met wat anders moeten behandelen.

Gezien het gaat om een kleurloze spray, zal je ook geen vlekken op het textiel vinden. Let er wel even op dat je de spray niet te dichtbij houdt, omdat het product dan op onjuiste wijze wordt verspreid. Wat verder zo positief is aan deze spray, is dat de originele eigenschappen van het textiel niet worden aangepast, behalve die waterafstotende werking natuurlijk. We hebben het bijvoorbeeld over de ontvlambaarheid, die gewoon in dezelfde mate blijft bestaan. Met andere woorden: het wordt niet erger dan het al was. Het enige nadeel dat we zouden kunnen noemen is de geur. Deze is namelijk zeker niet iedereens favoriet. Gelukkig trekt het wel na enige tijd weg, maar hierin zal je dus even wat geduld hebben. Heb je wel een heel gevoelig reukorgaan, dan is het wellicht zaak om een ander product te kiezen of het item even heel ver aan de kant te zetten.

#2 Textiel impregnatie – waterafstotende spray – Furniture Care – Protectie 502

Prijs: €24,99

+ milieuvriendelijk product
+ 100% vuil, olie en waterafstotend
– droger/ strijkijzer vereist voor behoud werking na wassen

De Textiel impregnatie – waterafstotende spray – Furniture Care – Protectie 502 verdiend een mooie tweede plek in deze lijst. Zo wordt het textiel voor minimaal zes maanden beschermd. Afhankelijk van het ‘gebruik’ van het textiel zal dit langer of korter meegaan. Daarmee bedoelen we: draag je bijvoorbeeld een jas veel in de regen, dan zal de werking minder lang zijn dan een iets dat altijd droog, binnenshuis draagt. Het is hoog geconcentreerde substantie waarmee je wel 10m2 kunt bedekken. Dat klinkt misschien wat weinig, maar als je uiteindelijk bedenkt hoeveel geld je ermee besparen, dan heft zich dat wellicht weer op. Want als je zo’n textiel impregnatie gebruikt, weet je zeker dat je langer kan doen met het product dat je hebt behandeld en hoef je dus geen nieuwe aan te schaffen.

Let op: je zal wel zo’n zes tot twaalf uur moeten wachten, voordat het product helemaal is ingetrokken. Mocht je dus bedenken om op de dag zelf in de regen een activiteit te organiseren, dan zal je dat dus wat beter moeten plannen. Je kan beter te ‘lang’ wachten dan te kort. Het unieke aan dit product is, zo zegt de fabrikant zelf, dat je de textiel gewoon kan wassen, zonder dat het zijn werking verliest. Fantastisch, toch? Tenminste, je zal wel in het bezit moeten zijn van een droger en/ of strijkijzer, want die hitte geactiveerd de werking van het product. Geen van beide in huis? Dan zal je niet van de werking van 6 maanden kunnen genieten.

Naast het feit dat je te maken hebt met een waterafstotende werking, zal het ook voor 100% olie en vuil weg houden. On top of that, wordt het voorzien van een UV-filter, zodat de kleur van het textiel wordt behoudend. Het vuil zal er na de inwerkingstijd als druppels van afglijden. Het insprayen gebeurt overigens op 15 tot 20 cm afstand, waarna er pareltjes op de stof ontstaan. Dit gebeurt op een volledig veilig manier, omdat het gaat om een milieuvriendelijk product, ontwikkeld op waterbasis en werkzame bestanddelen.

#3 Bank impregneren – Texseal Pro – 500ml – Waterafstotende spray – Impregneermiddel textiel

Prijs: €29,95

+ voor waterafstotende werking en impregneren
+ Durabel Water Repellent
– niet voor elke stof het meest geschikt

Waar je wellicht dacht dat deze waterafstotende spray alleen was voor een bank, heb je het toch mis. Het is namelijk geschikt voor veel meer soorten textiel. Denk aan jassen en hoeden, maar ook het opnieuw waterdicht maken van een tentdoek en het impregneren van je parasol of markiezen. Markiezen zijn van die dingen die aan de buitenkant van je huis werken als een soort zonnewering. Verder kan je denken aan het waterdicht maken van skikleden en wandelschoenen of het impregneren van gordijnen en bootkappen. Met andere woorden: het is een van de meest multifunctionele items die je zal vinden.

Anders dan bijvoorbeeld de nummer 1 uit deze lijst, lijkt het meer alsof er een soort laag op het originele textiel wordt aangebracht. Textiel behandelt met dit product zal water moeten afstoten, maar wel dampen moeten doorlaten. Met andere woorden: er komt niks in, maar damp heeft wel het vermogen om naar buiten te komen, waardoor de stof kan adepten. Dit concept van die damp wordt ook wel vermeldt als DWR (Durabel Water Repellent). Ondanks het ‘laagje’ zal overigens de gevoelsstructuur en het uiterlijk van het oppervlak niet worden aangetast. Je mooie rode jas blijft rood en is nog net zo zacht als voorheen.

Wat er na het aanbrengen van de Bank impregneren – Texseal Pro – 500ml – Waterafstotende spray – Impregneermiddel textiel eigenlijk gebeurt, is het hydrofoob maken van de stof. Wederom zal het water in parels van het textiel aflopen. Wat een vuil bereikt de vezels niet en daarmee worden vlekken zo goed als mogelijk tegen gehouden. Dit klinkt allemaal meer dan geweldig, maar toch is er een aantal nadelen aan te verbinden. In sommige stoffen lijkt het middel juist vlekken achter te laten, die er met geen mogelijkheid meer uit zijn te trekken. Maar omdat niet is te zeggen of het aan de gebruiker of het middel ligt, kan je dit ‘nadeel’ net zo makkelijk negeren.

#4 Rapide Waterproofspray 400 ML

Prijs: €14,36

+ budgetproof
– laat soms vlekken achter
– twee keer inpsrayen voor gewenst effect

We hebben deze spray met name gekozen om het prijskaartje. Het is een goede budget proof variant met een redelijke werking. Het enige dat je hoeft te doen is het schudden van de bus, waarna je op een afstand van 20 cm het voorwerp gelijkmatig op afstand behandeld. Weet wel dat je de bus omhoog moet blijven houden, zodat de spray er zo gelijkmatig mogelijk uitkomt. Na enkele uren droogtijd, herhaal je het proces, waardoor de werking nog eens extra wordt versterkt. Ook de Rapide Waterproofspray 400 ML werkt op een waterafstotende en vuilwerkende manier. Tegelijkertijd zal de ademde werking worden behouden.

Dus stel je voor, je hebt net nieuwe schoenen met een mooie suède afwerking. Het zijn niet zo maar schoenen, maar schoenen in de vorm van een chique hak voor het aankomende gala dat gepland staat. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet goed en ben je bang dat je schoenen beschadigt worden. Schaf de schoenen toch aan, spray ze twee keer met dit goedje in en je zal zien dat je de hele avond kan blijven shinen. De spray maakt alle andere kleding en schoenen ook waterproof, mits het gaat om leder, suède, nubuck of textiel, natuurlijk.

Om ervoor te zorgen dat de werking zo goed als mogelijk is, moet je zeker even de gebruiksaanwijzing doorlezen. Spuit je namelijk het goedje op een afstand die té dichtbij is, dan zal je opmerken dat het een negatieve invloed heeft op de behandelde stof. Vlekken van het middel trekken niet meer weg en waar het middel zal helpen, is het nu juist een vijand geworden. Bovendien zal je ook niet de meest hoge kwaliteit mee verwachten. Daarmee zeggen we niet dat het niet werkt, maar wel dat het niet alle waterhozen zal tegenhouden. Een storm waar je bedacht doorheen te fietsen, heeft de kans om door te dringen. Die werking waarbij de druppels op de stof blijven liggen, is helaas niet tot nauwelijks aanwezig.

#5 Rainschutz Textile & Shoe Protector – Waterdichte schoenen en kleding

Prijs: €18,95

+ biologisch afbreekbaar en vrij van schadelijke oplosmiddelen
+ producten niet alleen waterafstotend, maar ook makkelijker schoon te maken
– gebruikersefficiëntie onbekend

Een biologisch afbreekbare spray. Wat moeten we ons daar ongeveer bij voorstellen? Dat het afbreekt terwijl het al op de stof is aangebracht? Dat de spray het milieu niet aantast? Dat de ingrediënten op een duurzame manier zijn vergaard én dat restjes niet in het milieu blijven rondzwerven? Nou, ongeveer ja. Het product is 99% biologisch afbreekbaar en vrij van schadelijke oplosmiddelen. Dat betekent onder andere dat het product iets natuurlijks is en bij productie als gebruik geen schade toebrengt aan het milieu. Of nou ja, de schade blijft zeker beperkt in tegenstelling tot andere producten.

Het product gebruik je in principe op alle textielsoorten én is geschikt voor kleding. Alle schoenen, van voetbalschoenen tot werkschoenen, zal je er eveneens mee kunnen beschermen. Niet alleen beschermen, maar ook beter mee onderhouden. Als om een reden schoenen toch vies zijn geworden, reinig je dit met gemak met een doekje met wat water. Di komt omdat de formule de oppervlakte-spanning verlaagt. In praktijk zie je dat als de druppels die van de stof afglijden. Vuil wat er eventueel aan blijft plakken, trekt niet in de stof. Dus, zoonlief die na een voetbalwedstrijd in de regen graag zijn schoenen wil schoonmaken, doet dit zonder al te veel moeite.

De Rainschutz Textile & Shoe Protector – Waterdichte schoenen en kleding is goed betaalbaar. Hoe veel schoenen, jassen, broeken en andere artikelen je er mee kan beschermen, is overigens niet helemaal duidelijk. Vaak zijn de meest ‘duurzame’ opties juist veel duurder dan de producten die zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Maar goed, de enige optie om daar achter te komen is om het uit te proberen. Volgens velen is het een supermiddel, maar weet wel dat niet iedereen zo positief is. Het blijft altijd een beetje wikken en wegen om te bepalen of een product het je nu echt waard is.

Conclusie

We kunnen zonder zorgen concluderen dat een waterafstotende spray meer dan praktisch is. Natuurlijk zal je er niet elke soort kleding, schoenen of ander materiaal waterdicht mee krijgen, maar het werkt in ieder geval al heel goed mee. Al is het maar omdat je dan bijvoorbeeld de sportschoenen van je partner/ kind/ jezelf makkelijk kan schoonhouden en niet elk halve seizoen een nieuwe hoeft aan te schaffen.

Zorg altijd dat je de spray volgens de instructies op het etiket bewaart en gebruikt. Sommige sprays moeten bijvoorbeeld op een bepaalde temperatuur worden gehouden. Als je dit allemaal heb doorgelezen en beseft dat het opvolgen gaat lukken, wensen we je veel succes bij het insprayen van wat voor textiel dan ook, met je nieuwe waterafstotende spray.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een waterafstotende spray?

Een waterafstotende spray bevat chemische stoffen die (meestal) een beschermende laag vormen op het oppervlak van het materiaal. Deze laag zorgt ervoor dat waterdruppels zich niet kunnen hechten en eraf rollen. Het helpt ook om te voorkomen dat het materiaal verzadigd raakt en vocht doorlaat en daarmee vlekken doorlaat.

Welke materialen kunnen behandeld worden met een waterafstotende spray?

Waterafstotende sprays kunnen worden gebruikt op verschillende materialen, zoals leer, textiel, suède, canvas en synthetische stoffen. Ze kunnen worden toegepast op kleding, schoenen, tassen, meubels, tenten en meer. Controleer altijd jouw specifieke product om te bedenken of dit ook voor jou toepasbaar is.

Hoelang blijft de bescherming van een waterafstotende spray actief?

De duurzaamheid van de bescherming varieert afhankelijk van het merk en het type spray. Sommige sprays bieden langdurige bescherming die maanden kan aanhouden, terwijl andere mogelijk na enkele weken opnieuw moeten worden aangebracht.

Kan ik waterafstotende sprays op alle kleuren en materialen gebruiken?

Niet alle waterafstotende sprays zijn geschikt voor alle kleuren en materialen. Sommige sprays kunnen de kleur van het materiaal veranderen. Test het product altijd eerst op een klein, onopvallend gebied voordat je het op een groter oppervlak gebruikt.

Kan ik behandeld materiaal wassen nadat ik een waterafstotende spray heb gebruikt?

Veel waterafstotende sprays zijn ontworpen om bestand te zijn tegen normale wasbeurten. Het is echter raadzaam om de instructies op de verpakking te volgen en mogelijk het behandelde item opnieuw te behandelen na het wassen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat de werking voor eeuwig blijft bestaan en het is daarmee ook vrij logisch dat bepaalde dingen zoals een wasbeurt een negatieve invloed erop hebben.

0 Shares
Ook interessant

Kledingrek Action & meer

Het kledingrek, een essentieel item voor elke fashionista. Je organiseert en presenteert je kledingstukken op een originele manier…

Gellak zonder lamp

Het is natuurlijk prachtig, van die gelakte nagels, die ook nog eens lang mooi blijven. Een gave, rode…