empty bed beside white curtain

Hoe kies je het juiste behang voor de slaapkamer?

0 Shares
0
0
0

De slaapkamer is een van de meest persoonlijke ruimtes in je huis, een plek waar comfort en persoonlijke stijl samenkomen om een rustgevende en ontspannende omgeving te creëren. Het kiezen van het juiste behang voor je slaapkamer is een belangrijk onderdeel van het creëren van deze sfeer. Behang kan kleur, textuur en een uniek karakter toevoegen aan de kamer, maar met zoveel opties kan het kiezen van het perfecte ontwerp overweldigend zijn. 

Kleur en patroon

De keuze van kleur en patroon is cruciaal bij het selecteren van behang voor je slaapkamer. Denk na over de sfeer die je wilt creëren:

  • Rustgevende tinten: Blauw, groen en zachte pastelkleuren hebben een kalmerend effect en zijn ideaal voor een slaapkamer.
  • Warm en uitnodigend: Warmere tinten zoals beige, roze of zachte geel kunnen een gezellige en uitnodigende sfeer creëren.
  • Patronen: Grote, drukke patronen kunnen een kamer kleiner laten lijken, terwijl subtiele patronen of effen behang de ruimte groter en lichter kunnen maken.

De ruimte en verlichting

De grootte van je slaapkamer en de hoeveelheid natuurlijk licht spelen een grote rol in je behangkeuze:

  • Kleine kamers: Kies voor lichte of neutrale kleuren en fijne patronen om de ruimte groter te laten lijken.
  • Grote kamers: In grotere slaapkamers kun je donkerder behang of gedurfde patronen gebruiken zonder dat de ruimte overweldigend wordt.
  • Verlichting: Overweeg hoe natuurlijk licht en kunstverlichting de kleuren en patronen in je behang zullen beïnvloeden.

Kwaliteit

De kwaliteit van het behang is een belangrijke overweging, vooral in een ruimte die dagelijks wordt gebruikt zoals een slaapkamer. Vinylbehang is duurzaam en makkelijk schoon te maken, terwijl papieren behang een meer traditionele look biedt. Denk daarnaast aan het merk van het behang: wil je gaan voor echte kwaliteit, ga dan Eijffinger behang kopen. Vind je dat minder belangrijk, ga dan voor merkloos behang.

Stijl van het behang

Je persoonlijke stijl moet leidend zijn bij het kiezen van behang voor je slaapkamer. Of je nu gaat voor een moderne, klassieke, bohemien of minimalistische stijl, zorg ervoor dat het behang past bij het algemene thema van je interieur. Kies daarnaast iets waar je van houdt en waar je je comfortabel bij voelt, aangezien je veel tijd in de slaapkamer doorbrengt.

Het behangen zelf

Behangen is een kunstzinnige manier om een kamer te transformeren en een persoonlijk tintje te geven. Het begint met de keuze van het perfecte behang, waarbij kleur, patroon en textuur een belangrijke rol spelen in hoe de kamer uiteindelijk zal aanvoelen. 

Voor het aanbrengen van het behang is een schone, gladde muur essentieel. Kleine gaten en oneffenheden dienen vooraf opgevuld en geschuurd te worden voor een strak eindresultaat. Het aanbrengen van een behangprimer kan ook helpen, vooral bij poreuze oppervlakken, om een gelijkmatige hechting en kleurconsistentie te waarborgen. Het snijden en meten van het behang vergt precisie, waarbij rekening gehouden moet worden met patronen die mooi op elkaar aansluiten. Het aanbrengen van de behanglijm, het voorzichtig ophangen van de banen en het gladstrijken van luchtbellen met een behangspatel zijn de laatste stappen om de kamer een geheel nieuwe uitstraling te geven. 

Ga je behangen? Denk dan aan deze tips, en succes met het uitkiezen van het perfecte behang voor jouw slaapkamer!

0 Shares
Ook interessant