Manieren om je veter in je schoen te doen

0 Shares
0
0
0

Een manier om je veter in je schoen te doen? Precies, we noemen dat in één woord veteren. Het veteren van je schoenen is niet heel moeilijk, zolang je het stappenplan juist volgt.

Misschien merk je dat je veters niet goed vast zitten of dat ze er slordig uitzien. In sommige gevallen zitten de veters niet meer goed ingeregen. In termen van comfort als in esthetiek, zal het je genoeg opleveren om ze opnieuw te veteren. Daarom geven we je in deze blog verschillende stappenplannen hoe je je veters in je schoen kan doen.

Waarom?

Waarom zou ik, denk je misschien. Nou, er zijn verschillende redenen waarom het beter is om het wel te doen.

Als je veters niet goed zijn ingeveterd, kunnen ze knellen, losser worden of steeds losgaan tijdens het lopen. De pijnlijke voeten die je als gevolg krijgt, zijn absoluut niet prettig. Met slechte veters bestaat er bovendien een grotere kans dat je je balans verliest en je jezelf bezeert. Dus naast het gegeven dat mooie geveterde schoenen er luxer en verzorgder uitzien, ben je voeten ook nog eens te vriend.

Hoe kies je de juiste veters?

Voordat we beginnen met een stappenplan om te veteren, kan het zijn dat je nog nieuwe veters nodig hebt. We geven een aantal tips voor de aanschaf van nieuwe veters.

Het type veter dat je nodig hebt, hangt natuurlijk af van het type schoen dat je hebt. Denk verder aan:

 • Materiaal: Veters zijn er in verschillende materialen, waaronder katoen, nylon en leer. Kies het materiaal dat het beste bij je schoen past en waar je comfortabel mee bent. Leren veters zal je waarschijnlijk niet gauw aanschaffen wanneer je je sneaker gaat veteren.
 • Lengte: De lengte van de veter die je nodig hebt, hangt af van het aantal ogen of haken in je schoen. Meet de lengte van je oude veters op en kies een nieuwe veter die ongeveer dezelfde lengte heeft. Koop liever te lange dan te korte veters. Te korte veters zullen je, letterlijk, maar tot halverwege leiden.
 • Dikte: Dikkere veters zijn duurzamer, terwijl dunnere veters er netter uitzien. Mocht je kiezen voor dunne veters, let er dan op dat ze niet te plat zijn. Dit kan snel gaan kreukelen. Het gevolg: je hebt de schoen wel goed geveterd, maar het ziet er alsnog niet mooi uit.

Stappenplannen

In de volgende plannen lees je de stappen om je veter in je schoen te doen. We beginnen met een overhandse veter (kruisen).

Overhandse veter

Met de buitenkant van je schoen, bedoelen we de buitenste kant. Dus, bij je rechterschoen, de rechterkant en bij je linkerschoen, de linkerkant.

 1. Begin onderaan de schoen en rijg de veter door het eerste gaatje aan de buitenkant van de schoen. Zorg ervoor dat je de veter tot het midden erin rijgt.
 2. Rijg de veter diagonaal over de bovenkant van de schoen en door het tweede gaatje aan de binnenkant van de schoen.
 3. Herhaal deze stap aan de andere kant van de schoen.
 4. Rijg de veter vervolgens diagonaal over de bovenkant van de schoen en door het derde gaatje aan de buitenkant van de schoen.
 5. Blijf dit doen totdat alle gaatjes zijn gevuld en de schoen volledig is geveterd.
 6. Zorg ervoor dat de veters gelijkmatig zijn aangetrokken en dat de schoen stevig vastzit, maar niet knelt.

Straight bar

Mocht je een ‘ladder’ aan veters willen, dan kan je je veters strikken op de straight bar manier. Je veters liggen in een rij van horizontale lijnen. Het geeft een meer klassieke look, maar kan ook perfect worden gebruikt voor een sneaker.

 1. Rijg de veter van binnen naar buiten door de onderste twee gaten.
 2. Rijg de linkerkant, vanaf binnen naar buiten, door het gaatje erboven. Doe hetzelfde bij de rechterkant, maar sla één gaatje over.
 3. Rijg de linkerkant, vanaf buiten naar binnen, in een horizontale lijn naar het gaatje aan de rechterkant. Doe bij de rechter veter hetzelfde.
 4. Het uiteinde dat nu aan de linkerkant zit, rijg je vanaf binnen naar buiten, door het gaatje erboven. Doe hetzelfde bij de rechterkant, maar sla één gaatje over.
 5. Herhaal alle stappen totdat alle gaatjes zijn gevuld en de schoen volledig is geveterd.

Double black

Het ziet er ingewikkeld uit en dat is het ook wel een beetje, maar met de volgende stappen hoeft het geen probleem te zijn.

 1. Rijg de veter vanaf buiten naar binnen door het tweede gaatje van boven, aan beide kanten. Zorg ervoor dat de uiteinden even lang zijn.
 2. Vervolg je weg naar beneden. Je rijgt de linkerkant, van binnen naar buiten, door twee gaatjes onder het rechts gevulde gaatje. Je gaat dus van links naar rechts, slaat een gaatje naar beneden over en rijgt de veter van binnen naar buiten door het gaatje. Doe bij de rechterkant precies hetzelfde.
 3. Kruis de veters nogmaals en herhaal de stap hierboven. Van binnen naar buiten, in twee gaatjes eronder, aan de andere kant.
 4. Als je onderaan bent: doe je linkerkant vanaf binnen naar buiten door het lege gaatje erover. Herhaal dit aan de rechterkant.
 5. Kruis de veters. De linkerkant stop je in het eerstvolgende lege gaatje aan de rechterkant, van binnen naar buiten. Herhaal dit aan de rechterkant.
 6. Herhaal de bovenstaande stap, tot je bijna boven bent. Bij de laatste kruising werk je de veters weg door van buiten naar binnen te rijgen.

Conclusie

Voilà, als het goed is heb je nu je veters kunnen strikken op een originele manier. Je kan weer veilig de weg op en hoeft niet bang te zijn dat je schoenen niet mooi zijn. Het is dan wel even een klusje, maar oefening baart kunst. De tweede schoen zal al een stuk soepeler worden geveterd dan de eerste waaraan je begint.

0 Shares
Ook interessant