Wassen zal vast niet bovenaan de lijst staan van favoriete bezigheden in de week en toch moet het gebeuren. Misschien ben je van jezelf georganiseerd en is je washok daar een afspiegeling van. Of wellicht ben je wel alles dat geen organisatie uitstraalt en ben je opzoek naar een manier om alles handig op te bergen.
Om welke reden je deze blog ook leest, wij geven je handige tips voor het opbergen van wasmiddel en andere handige ‘was’ gerelateerde tips. Het zijn een paar van die details die een groot verschil kunnen maken in termen van efficiëntie en netheid.
Wasmiddel opbergen
Gezien de flessen en dozen van wasmiddel en wasverzachters verschillen in ruimte, raden wij in principe aan om ze buiten zicht op te bergen. In de praktijk doelen wij daarmee op kasten die dicht kunnen. Het is bijvoorbeeld handig een dergelijke kast boven de wasmachine of naast de wasmachine en droger te plaatsen. Zo heb je alles op één plek en kan je georganiseerd te werk gaan. Bovendien is er ruimte voor opslag.
Mocht je een meer esthetische oplossing zoeken, dan geven je deze tips:
- Glazen potten: je pods, poeder of vloeibaar wasmiddel kan je kwijt in glazen potten. Met een label geef je aan wat erin zit. Het wasmiddel bewaar je gemakkelijk in het zicht en het ziet er overigens super uit. Houd wel even rekening mee waar je de nog halfgevulde flessen laat. Gebruik de volgende afbeelding ter inspiratie:
- Washandjes: we hebben het niet over de washandjes voor onder de douche, maar eigenlijk over stoffen zakjes die je over het wasmiddel doet. Als je altijd wasmiddel van hetzelfde merk koopt, weet je de fles in dit zakje past. Het is dan wel niet erg functioneel, maar de zakjes naast elkaar zien er wel leuk uit.
Bewaar wasmiddel buiten het bereik van kinderen
Wasmiddel bevat over het algemeen chemische stoffen die schadelijk zijn bij inname. Zorg er daarom voor dat wasmiddel buiten het bereik van kinderen wordt bewaard. Als je kleine kinderen hebt, overweeg dan het spul op hoogte te bewaren of andere veiligheidsmaatregelen te installeren om ervoor te zorgen dat ze niet bij het wasmiddel kunnen. Gezien er in het nieuws nog wel eens een dergelijk bericht is verschenen, geven we de waarschuwing.
Washok inrichten
Nu je een idee hebt gekregen over de manier waarop je je wasmiddel kan opbergen, kan je net zo goed doorgaan met de aanpak van het gehele washok. Gezien het wassen van kleding nog steeds niet echt geliefd is, kan je het jezelf maar net zo goed gemakkelijk maken. We geven je tips om je washok aan te passen en goed in te richten:
- Wasmachine en droger
Mocht je er de ruimte voor hebben, dan raden we je aan de wasmachine (en de droger) op hoogte te plaatsen. Het scheelt je een kromme rug en een hele hoop moeite. Wanneer je ook een droger hebt, zet deze er dan naast.
Onder de wasmachine zou je een soort uitschuif lade kunnen monteren, waarop je je wasmand kwijt kan. Ook dit scheelt weer een hele hoop geluk en gesteun. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:
- Permanent wasrek
Dan heb je eindelijk de moed gevonden om te gaan wassen, maar dan moet je het óók nog ophangen. In principe geen probleem, zou je nog kunnen denken. Alleen helaas staat het wasrek een verdieping hoger. Dan zit je nog steeds vast aan het gesleep met de mand.
Wanneer je een permanent rek in het wasrok (of de ruimte ernaast) kan plaatsen, scheelt dat een hoop gesjouw. Direct vanuit de wasmachine zou je de was kunnen ophangen. Er zijn overigens veel slimme systemen waarop je dat kan doen. Zie bijvoorbeeld de volgende wijze:
- Wasknijperzak
We noemen nu specifiek een zak voor wasknijpers, maar dat kan natuurlijk met veel meer van dit soort kleine spulletjes. Je houdt met dit soort zakken makkelijk dingen bij elkaar die je snel kwijt bent. Bovendien is het handig dat je ze kan ophangen, zelfs de wasknijperzak aan het wasrek zelf. - Deur
Wellicht wat een rare benoeming in deze lijst, maar een deur (of stuk muur) is eigenlijk wel wat je zoekt. Je kan er een wasrek aanhangen, maar natuurlijk ook een strijkplank of een rekje dat alle huishoudhanddoekjes bewaart. Wanneer je dingen ophangt, zorg je voor meer ruimte in de ruimte zelf. Bij de meeste mensen is het washok namelijk nou niet de grootste ruimte.
Met deze tips ben je al aardig op weg. Ga lekker aan de slag en wees jezelf in de toekomst erg dankbaar.
Overige aspecten
We noemen tot slot nog een paar aspecten die je washok tot een nog hoger level kunnen tillen. Allereerst verdiend je washok natuurlijk wel een likje verf en een paar decoraties. Het fleurt de ruimte gelijk op. Overweeg daarnaast om tegels op de muren te plaatsen, zodat je gemakkelijk schoon kan maken.
Ten tweede raden we je aan om je washok regelmatig schoon te maken. Want hoewel je schone was ongetwijfeld schoon is, is het washok maar een verzameling van stof. Op lange termijn zal je jezelf de hand schudden, omdat de efficiëntie die je inbouwde, nog steeds aanwezig is.
Het hoeft niet, maar als je de mogelijkheid hebt om het te doen, doe het dan. We praten over het gebruik van milieuvriendelijke wasmiddelen. Goed voor mens, milieu, maar ook voor je kleding zelf.
Conclusie
Een goed ontworpen washok kan je wasproces vereenvoudigen en tegelijkertijd je huis waardevoller maken. Door de ruimte efficiënt te maken en een persoonlijke touch toe te voegen, kan je een stijlvol en functioneel washok creëren. Bovendien kan je door het gebruik van milieuvriendelijke wasmiddelen jouw steentje bijdragen aan een duurzame levensstijl.