white framed brown lens sunglasses

De beste bescherming voor jouw ogen

0 Shares
0
0
0

Het festivalseizoen staat weer voor de deur! Menigeen zal zich deze zomer weer begeven op de terreinen van de grote festivals in ons land. Urenlang genieten van optredens en van die unieke festivalsfeer. Met een beetje geluk is het stralend weer en kun je helemaal los gaan! Het is echter wel zaak om altijd je ogen goed te beschermen. Dit wordt vaak vergeten, maar is van zeer groot belang. Als de zon vrij spel krijgt en urenlang rechtstreeks in jouw ogen schijnt, kun je daar op latere leeftijd grote problemen door krijgen.

Draag buiten altijd een goede zonnebril

Wanneer je een evenement bezoekt, kun je het beste jouw eigen zonnebril meenemen. Soms worden op een festival zonnebrillen uitgedeeld door bedrijven die ze als reclameobject gebruiken. Een leuke attentie, maar je weet nooit precies hoe het met de kwaliteit van zo’n bril is gesteld. De glazen moeten namelijk niet alleen de schittering van de zon tegenhouden, maar er ook voor zorgen dat de uv-stralen jouw ogen niet bereiken. Een goedkope zonnebril is vaak niet of nauwelijks in staat om dit laatste goed te doen. Vergeet niet: het zijn wel jouw ogen waarover we het hier hebben!

Hierop moet je letten

Om te kunnen vaststellen in hoeverre een zonnebril jouw ogen beschermt tegen de schadelijke uv-straling in het zonlicht, kun je kijken naar de CE-markering. Het gaat daarbij niet zozeer om de markering op zich, maar om de categorie die erbij hoort. Er zijn vijf verschillende categorieën, genummerd van 0 tot en met 4. Hieraan is een percentage gekoppeld van de hoeveelheid zonlicht die de zonnebrillen doorlaten. Je herkent die percentages aan de letters VLT (Visible Light Transmission), je weet dan dus hoeveel zonlicht de bril doorlaat. Hoe hoger de categorie, hoe lager het percentage doorgelaten zonlicht en dus hoe beter de bescherming voor jouw ogen.

Ook als de zon niet schijnt

Vaak wordt gedacht dat je ogen geen extra bescherming nodig hebben als de zon niet schijnt. Dit is een groot misverstand, want ook als het bewolkt is, valt er uv-straling in je ogen. Loop je in een besneeuwd gebied, dan is dat effect zelfs nog veel groter. Door de reflectie van het daglicht in de witte sneeuwmassa valt de uv-straling dan juist van alle kanten op je netvlies. Je voorkomt dit door altijd een goede zonnebril te dragen. Daardoor wordt bovendien het beeld rustiger.

0 Shares
Ook interessant
man people art architecture

Zeus computer virus

Op de uitgestrektheid van het internet is actief en populair portaal, dat veel nuttige informatie en interessante feiten…