Kan je kaas invriezen?

0 Shares
0
0
0

Als we zo vrij mogen zijn: welkom kaaskop! We schatten zo in dat je bij deze blog bent beland, omdat je te veel kaas hebt gekocht en niet weet wat je ermee moet.

Gelukkig is het antwoord op je vraag ‘ja’. Dus ja, je kan kaas invriezen. Overigens is het wel wat ingewikkelder dan dat, want in sommige gevallen zal je toch tegen een nee aanlopen. Hoe dat zit en welke kazen goed zijn in te vriezen, lees je in deze blog. Lees daarom alles aandachtig door en geniet over enkele kazen, uh… weken weer van de kaas zoals je dat de afgelopen dagen hebt gedaan.

Verschillende kaassoorten

Waarom het antwoord niet altijd ja is, ligt aan de soort kaas. Je zal merken dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen zachte, semi-harde en harde kazen. In onderstaand overzicht lees je wat werkt.

#1 Zachte kazen

Zachte kazen zijn romige en hebben een hoog vochtgehalte. Voorbeelden zijn brie, camembert, geitenkaas en roquefort. Helaas zijn deze kazen niet echt geschikt om in te vriezen, omdat de structuur van elkaar loslaat en het water naar voren komt. Heb je een volledig stuk brie en kan je er echt niks anders mee? Verpak dan de kaas in kleine, luchtdichte porties. Nog belangrijker: laat de kaas niet langer dan een paar weken in de vriezer zitten. Hoe langer je deze in de vriezer bewaard, hoe minder lekker ze worden.

#2 Semi-harde kazen

Een lekkere cheddar, emmentaler of Gouda kaas valt onder de semi-harde kazen. Ze zijn al wat minder romig en bevatten minder vocht dan zachte kazen. Ze zijn over het algemeen prima in te vriezen, maar de houd in gedachten dat de textuur kan veranderen. Het wordt bijvoorbeeld iets droger of zal wat uit elkaar brokkelen. We raden daarom aan de semi-harde kazen in blokjes of in een geraspte vorm in te vriezen. Het ontdooien duurt minder lang en de kwaliteit van de kaas is in een prima staat gebleven. Bewaar de kaas niet langer dan een maand of 3 à 4 in de vriezer.

#3 Harde kazen

Mmm, een heerlijk stukje Pecorino. Harde kazen zijn de meest perfecte kazen om in te vriezen. Zonder smaakverlies of verandering in textuur geniet jij tot wel 8 maanden van je harde kaas. Je kan de kaas in blokjes snijden, maar kan ook het hele blok, in een vacuüm zakje bewaren. Let wel eventjes op, want hoewel parmezaan een harde kaas is, wil je deze kaas juist niet invriezen. Informeer voor meer informatie bij, bijvoorbeeld, je lokale kaasboer.

Tips voor het invriezen

We geven een aantal algemene tips en tricks voor het invriezen van kaas. De ene is de andere kaas niet, hebben we net geleerd. Lees:

  • Verpak de kaas in een diepvrieszakje met zo weinig mogelijk lucht
  • Verpak je een blok kaas in zijn originele verpakking? Doe er dan een laag aluminium omheen. Zo verloopt het invriesproces beter.
  • Label de verpakking. Schrijf dus de datum waarop je de kaas hebt ingevroren op de verpakking. Zo weet je hoe lang de kaas al in de vriezer zit en kan je het oprijd opeten.

Hoewel we blijven aanraden niet te veel kaas in te slaan en alleen verse kaas te blijven eten, kom je met deze tips al een heel eind. Voedselverspilling is namelijk niet iets waar we van gediend zijn.

Kaas ontdooien

Als je weer ruimte in je dieet hebt voor kaas, dan is het tijd om de kaas te ontdooien. Houd rekening met de volgende tips, om een zo best mogelijk resultaat te krijgen:

  • Leg de kaas direct in de koelkast en laat het daar ontdooien.
  • Geraspte kaas kan je meteen aan je recept toevoegen, dat smelt wel door de warmte van het gerecht.
  • Bewaar ontdooide kaas niet langer dan 48-72 uur. Het zou vervelend zijn als je er ziek van wordt.
  • Gebruik semi-harde, ontdooide kaas als onderdeel van een gerecht. Wanneer je kaasblokjes aan je gasten wil serveren, kan je beter verse kaas aanschaffen.

En als je dan je kaas hebt ontdooid of toch niet wil invriezen, maar zo spoedig mogelijk wil eten, wat doe je er dan mee? Onze antwoorden:

Kaasplank

Combineer allerlei soorten kaas als nagerecht van een leuk diner of als onderdeel van een maaltijd. Brie en blauwe kaas combineer je met crackers, fruit en noten voor een smakelijke kaas ervaring.

Mac and cheese

We’ve visited America and now we’re addicted to Mac and cheeeeeeese. Maak een romige saus van kaas, melk en boter en voeg gekookte macaroni toe. Voor alle krokante knakkers onder ons: voeg het mengsel toe aan een ovenschaal, strooi er een extra laag kaas of paneermeel overheen en laat het even flink grillen.

Pizza

Je mozzarella, geraspte kaas en ander overgebleven lekkernij kan je wat ons betreft allemaal op een pizza kwijt. Voeg, voor het idee, ook nog wat toppings toe als tomaten, paprika, champignon, olijven, etc. voor een smakelijke maaltijd.

Conclusie

Kaas invriezen is een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen én geld te besparen. Het is echter van belang dat je weet hoe je verschillende soorten kaas op de juiste manier invriest, gezien het de smaak en textuur van de kaas kan beïnvloeden. Zachte kazen zijn minder geschikt om in te vriezen, terwijl het bij harde kazen geen tot nauwelijks. Ga je kaas ontdooien, doe dat dan geleidelijk in de koelkast. Controleer de textuur en smaak, voordat je weer in één keer zo’n blok geel genot naar binnen werkt. Hoe dan ook, je kan kaas invriezen en dat is eigenlijk waar deze blog over ging.

0 Shares
Ook interessant