Muggenbult op ooglid, wat te doen?

0 Shares
0
0
0

Met name in de zomer vormen muggenbulten een veelvoorkomend probleem. Maar wat doe je als je een muggenbult op je ooglid hebt? Naast dat het vervelend is, is het in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

In deze blog zullen ons richten op wat je kunt doen bij een muggenbeet op je ooglid. Verder gaan we in op een aantal symptomen en manieren waarop je zelling kan verminderen. In sommige gevallen kan een dokter uitkomst bieden. Wanneer? Dat lees je verderop in de blog.

Symptomen

Een muggenbeet op je ooglid kan leiden tot zwelling en roodheid. Verder zal het jeuken en in sommige gevallen pijnlijk zijn. Als je last krijgt van een symptoom als koorts, dan is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Waarom jeukt een muggenbeet?

Wanneer een mug steekt, injecteert hij een klein beetje speeksel in je huid. Het speeksel van de mug bevat eiwitten die het immuunsysteem van het lichaam activeren. Als mens zijn we er helaas allergisch voor het specifieke eiwit. De activatie van het immuunsysteem leidt tot een ontstekingsreactie in de huid, wat de jeuk veroorzaakt.

De jeuk kan ook worden veroorzaakt doordat de beet de bloedstroom in de huid verstoort. Het lichaam reageert hierop door histamine vrij te maken, wat de jeuk kan verergeren.

Zwelling verminderen

Een zwelling kan in principe niet heel veel kwaad, het is vooral erg vervelend. Gelukkig bestaan er meerdere wijzen waarop de zwelling wordt vermindert. Een aantal voorbeelden zijn:

  • De beet koelen met een ijsblokje. Leg het ijsblokje op de beet en houd het daar gedurende 15-20 minuten. Dit zal helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. Omdat het ooglid zo’n gevoelige huid is, raden we je aan een doekje om het ijsblokje te binden. Als het ijsblokje vastplakt, dan heb je kans dat het je huid beschadigt.
  • Een alternatief voor het ijsblokje is een koud kompres. Je maakt dit door een schone doek te bevochtigen met koud water en deze op de beet te leggen. Herhaal dit proces elke paar uur totdat de zwelling is afgenomen.

Hoewel dit manieren zijn die in een bepaalde mate de zwelling helpen te verminderen, zijn het geen wondermiddelen. Geduld is in dit geval een schone zaak. Na een aantal uur zal de zwelling al flink verminderen.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende, natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om muggenbeten te behandelen. Een van de meest effectieve is tea tree olie. Breng een paar druppels tea tree olie aan op de beet en masseer het in de huid. Dit zal helpen om de jeuk te verminderen en de genezing te versnellen.

Azijn is een ander natuurlijk bestrijdingsmiddel. Week een schone doek in azijn, vermengt met water en leg deze op de beet. Laat het een paar minuten zitten en herhaal dit proces elke paar uur. Azijn zal helpen om de jeuk te verminderen en de genezing te versnellen. Let op: azijn zal in je oog gaan prikken, dus bij een muggenbeet op je ooglid moet je hiermee oppassen.

Iets dat in ieder geval de jeuk tegengaat en een verkoelende werking heeft, is Aloë Vera. Het sap van de aloë vera plant bevat natuurlijke ontstekingsremmende stoffen die de zwelling kunnen verminderen en de huid kunnen kalmeren. Bovendien kan aloë vera ook helpen om de huid te hydrateren en te voeden, waardoor het genezingsproces van de muggenbeet wordt versneld. Twee muggen in één klap, dus.

Muggenbeten voorkomen

Een muggenbult voorkomen, is natuurlijk de beste remedie die er bestaan. Een populaire, redelijk effectieve manier om een muggenbeet te voorkomen is het gebruik van muggenspray. Er bestaan verschillende soorten muggenspray, ieder in een andere mate effectief in het afweren van muggen. Andere manieren zijn:

  • Het plaatsen van een hor voor je (slaapkamer)raam. Voorkomt niet alleen dat muggen de kans hebben je te steken, maar beschermt je ook tegen het irritante gezoem in je oor.
  • Verwijderen van spullen met stilstaand water. Muggen leggen namelijk hun eieren in stilstaand water. Meer muggen zijn logischerwijs een bron van muggenbeten.
  • Dragen van beschermende kleding. Hoewel het wellicht wat warmer is, raden we je deze tip toch aan. Linnen kleding is luchtig en prima in het lang te verkrijgen.
  • Citroenkaars aansteken. Muggen haten de geur van citroen. Citronella kaarsen zijn op meerdere plekken verkrijgbaar en houden ook sommige andere insecten op afstand.

Wanneer bel je de dokter?

In de meeste gevallen zijn muggenbeten niet gevaarlijk en verdwijnen ze vanzelf binnen een paar dagen. Maar als je last hebt van andere symptomen, zoals koorts, is het zoals vermeld belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Dit kan een teken zijn van een ernstiger probleem.

Als je allergisch bent voor muggenbeten, moet je ook onmiddellijk medische hulp zoeken. Een allergische reactie kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.

Antihistaminica

In een iets minder levensgevaarlijk situatie, kan je de dokter raadplegen voor een recept voor antihistaminica.

Antihistaminica is een medicijn dat wordt gebruikt om allergische reacties te behandelen. Allergieën worden veroorzaakt door de vrijlating van histamine in het lichaam, wat leidt tot symptomen zoals jeuk, niezen, hoesten en zwelling. Antihistaminica blokkeert de werking van histamine en helpen zo deze symptomen te verminderen.

Het fijne aan dit medicijn is dat het verkrijgbaar is in verschillende vormen, zoals tabletten en capsules. Lees altijd de instructies van de arts en volg de bijsluiter bij het gebruik.. Sommige antihistaminica kunnen bijvoorbeeld slaperigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld het besturen van voertuigen na het innemen van dit medicijn is not done.

Conclusie

Een muggenbeet op je ooglid kan erg vervelend zijn, maar het is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Het kan helpen om de zwelling te verminderen en de beet te behandelen, waardoor verdere problemen worden voorkomen. Je kunt hiervoor natuurlijke remedies gebruiken om muggenbeten te behandelen en muggenbeten voorkomen door beschermende kleding te dragen. Als je last krijg van heftigere symptomen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

0 Shares
Ook interessant