Met een nog half slaperig hoofd heb je per ongeluk een rode sok met een spierwitte was in de wasmachine gestopt. Hoewel je lievelingskleur roze is, is je partner helemaal niet blij met de roze uitkomst van zijn oorspronkelijk witte overhemd.
Een nachtmerrie voor velen: je was is verkleurd. De kleding die ooit zo mooi was, is nu bijna onbruikbaar geworden. Maar niet getreurd, het probleem is op te lossen. In deze blog geven we je verschillende opties om verkleurde was te herstellen.
Scheid de was
Wellicht een beetje gemeen, maar de enige manier waarop je verkleurde was kan voorkomen is door het scheiden van je was. De meest voorkomende ‘wassen’ zijn wit, bont en donker. Het zal in ieder geval een hoop problemen voorkomen. Je kleding blijft mooi en je partner is blij. Als je toch een fout hebt gemaakt, gebruik dan één van de volgende tips.
Azijn
Azijn is een geweldig middel om verkleurde was te herstellen. Doe een kopje witte azijn in de wasmachine en was de verkleurde kleding opnieuw. Zorg ervoor dat je de was op dezelfde temperatuur wast als de eerste keer. Dit werkt vooral goed bij witte was.
Een andere manier om azijn te gebruiken, is door de was te laten weken in een badje van azijn met water. Voeg ongeveer 50 milliliter azijn aan 5 liter water toe en laat de was een paar uur weken. Was de was opnieuw en je zal zien dat het weer zo goed als nieuw lijkt.
Baking soda
Een middel dat tegenwoordig te vinden is in veel Nederlandse keukenkastjes. Baking soda is een middel dat perfect werkt bij witte was. De witte was laat je weken in een badje van water, baking soda en citroensap. Het zuur van de citroensap in combinatie met de soda, haalt het grauwe van kleding af. Laat het een tijdje weken, waarna je de was volgens de wasvoorschriften wast.
Zuiveringszout
Zuiveringszout is een oud huismiddeltje om verkleurde was te herstellen. Doe een kopje zout in de wasmachine en was de verkleurde kleding opnieuw.
Kleurhersteller
Iets minder natuurlijk, maar het zal wel werken: een kleurhersteller. Er zijn verschillende kleurherstellers op de markt die je kunt gebruiken om verkleurde was te herstellen. Deze middelen bestaan uit waterstofperoxide. Dat zal de kleur van je kleding herstellen. We raden aan om de instructies op de verpakking te lezen, voordat je het middel gebruikt.
Bleekmiddel
Voor zowel witte als bonte was, kan je gebruik maken van een bleekmiddel. Maar let op, er zit een verschil in de verschillende soorten bleek die je moet gebruiken.
- Witte was: voeg maximaal 15 mililiter chloorvrije bleek aan een liter koud water toe. De was laat je er voor een goed kwartier in weken, waarna je het afspoelt met, wederom, koud water. Daarna is het belangrijk om de was opnieuw te wassen. Let op: doe je was niet in de droger! Laat de kleding drogen aan de lucht, om te voorkomen dat de verkleuring zich vastbijt in de stof.
- Bonte was: voor bonte was bestaat er kleurechte bleek. Omdat het gaat om een kleurenwas, moet je even testen of de stof niet wordt aangetast door de bleek. Dit doe je logischerwijs op een een plek die bij het dragen niet te zien is. Na het weken van de was in chloor met water, was je de was volgens de wasvoorschriften.
Zon
De zon is je beste vriend. Niet alleen voor de warmte en een bruine kleur op je huid, maar ook voor een verkleurde, witte was. Let op: we hebben het hier niet over was die roze is gekleurd, maar over witte was met een ietwat grauwe kleur. De zon heeft een verblekend vermogen, dat je witte was weer meer stralend maakt. Echter kan je de was niet te lang laten hangen, want dan zal je zien dat het witte een gelige gloed over zich heen krijgt.
Textielverf
Hoewel soms een kledingstuk echt niet meer te redden is, kan textielverf als laatste redmiddel gelden. De kleding krijgt weer de kleur zoals je hem gewend bent. Wel lastig, omdat soms een kledingstuk zo’n specifieke kleur heeft, waardoor je nooit meer die kleur terugkrijgt. Een nog ander verhaal zijn t-shirts met een opdruk van verschillende kleuren. Hoe wil je dat met textielverf oplossen?
Voorkomen is beter dan genezen
Bovenstaande middelen zijn vermeld voor was die daadwerkelijk erg verkleurd zijn geraakt door het verkeerd wassen. Soms kan het echter zo zijn, dat de was zijn felle kleur is verloren door ouderdom. Of althans, ouderdom, ook een verkeerde manier van wassen. We geven hier een aantal tips waarop je je was zo lang mogelijk mooi houdt:
- Mijd wasverzachter op synthetische stoffen: synthetische stoffen raken beschadigd door wasverzachter, dus gebruik dit niet op kleding gemaakt van polyester, nylon of acryl.
- Binnenstebuiten wassen: draai je kleding binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine stopt. Als de kleding dan raakt beschadigt, is dit in ieder geval niet met de buitenkant. De wrijving die met andere stoffen ontstaat, tast de buitenkant eveneens niet aan.
- Sorteer op materiaal: was sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op materiaal. Denk aan een aparte handdoeken was, of een was voor ondergoed. Over ondergoed gesproken, er bestaan speciale waszakken die de delicate stoffen beschermen van de trommel.
- Strijken op de juiste temperatuur: de wasvoorschriften op kledinglabels bestaan niet voor niets! Lees deze aandachtig door, voordat je gaat strijken. Nog geregeld worden stoffen op een veel te hoge temperatuur gestreken, met als gevolg dat de stof verkleurd.
Conclusie
Verkleurde was is een probleem waar, gelukkig, niet alleen jij mee te maken krijgt. Gelukkig zijn er verschillende opties om verkleurde was te herstellen. Denk aan het gebruik van azijn, zout of een textielverf. Zorg er te allen tijde voor dat je de wasvoorschriften op de juiste manier worden opgevolgd. Zo houd je je was zo lang mogelijk goed, schoon en niet geheel onbelangrijk, mooi.